12:00 / 23.08.2019.

Autor: Čulina/HRT

Premijer u Gorskom kotaru

-

-

Foto: - / -

Premijer je obišao gradilište najvećeg i najmodernijeg pogona za obradu tvrdog drva u Europi, pogon za obradu suhe robe te kontejnerski terminal sa željezničkim industrijskim kolosijekom.
Premijer Andrej Plenković sa suradnicima je posjetio tvrtku Cedar u Vrbovskom u Gorskom kotaru. Obišao je gradilište primarnog pogona za obradu tvrdog drveta, bioelektranu te kontejnerski željeznički terminal. Riječ je o najvećem i najmodernijem drvnom pogonu, i to ne samo u Hrvatskoj.

Točno sto milijuna eura uložit će se na kraju u sofiticirani pogon Cedar u  Vrbovskom. Do sada, zahvaljujući 70 milijuna eura stvorili su se pogoni za obradu suhog drva, sušione, bioenergane, kontejnerski terminal na željezničkoj pruzi.

S dovršenjem pogona u planiranim okvirima mi razgovarama o daleko najvećem, tehnološki najkompletnijem pogonu za obradu drva u Europi. Kapaciteti u nekim jednostavnim brojkama su 390 tisuća kubika prerade bukve u dvije smjene.

Takvi nam pogoni trebaju u Gorskom kotaru, slaže se i premijer. Sjajan je to koncept za zapošljavanje Gorana, ističe direktor tvrtke Cedar Darko Prodan.

- Bitno je da postoje gospodarski subjekti koji mogu jamčiti ljudima posao i koji mogu generirati gospodarski rast. Vidjeli smo zaista jedno moderno postrojenje na najnaprednijim tehnološkim standardima u Europi.

Spomenuo je premijer i Zakon o brdsko-planinskim područjima i 150 milijuna kuna osiguranih za te krajeve. Pomaka u Gorskom kotaru ipak ima, ističe predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Mi smo u protekle 2 godine za Gorski kotar za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurali 12 milijuna kuna. Nezaposlenost je pala za čak 40 posto, ističe državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

- Ovim zakonom o brdsko planinskom području mi smo dobili određene benifite po osnovi poreznih prihoda i šumskog doprinosa, ali isto tako i kroz zimskog održavanje cesta, rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.

Tvrtka Cedar zapošljava 370 Gorana. Drugi je najveći kupac drvene mase od hrvatskih šuma. Sto posto je izvozno orijentirana pa tako goranska i hrvatska bukva odlazi u Kinu, Indiju i na Bliski istok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!