12:13 / 28.01.2018.

Autor: Hina/HRT

Preminuo Ingvar Kamprad - od seljačkog sina do multimiljardera

-

-

Foto: - / -

Kako je objavila kompanija, Kamprad je preminuo u svojem domu na jugu Švedske.
Ingvar Kamprad (91), seljački sin, industrijalac i osnivač međunarodne tvrtke za proizvodnju namještaja IKEA, preminuo je u svojem domu na jugu Švedske, objavila je kompanija.

Ingvar Kamprad vjerovao je da njegov recept može proći posvuda: niske cijene, niski troškovi, standard kvalitete, samofinanciranje i skandinavski dizajn. Godine 1947. tržištu je ponudio prve komade namjštaja koje je izradio mjesni stolar, a četiri godine kasnije otisnuo je prvi katalog koji se danas tiska u 200 milijuna primjeraka.Proboj na tržište dogodio se 1956. kada mu je jedan od zaposlenika savjetovao da tijekom transporta ukloni noge stola da bi taj komad namještaja mogao stati u prtljažnik automobila. Slavni akronim IKEA zapravo jednostavno znači Ingvar Kamprad, Elmtaryd i Agunnaryd, što mu je bila tadašnja adresa. Godine 2017. Kampradova je imovina procijenjena na 37,3 milijarde eura, što ga je, po pisanju švicarskoga ekonomskog časopisa Bilan rangiralo na treće mjesto među europskim milijarderima.

Pionir izbjegavanja velikog poreza

Novac je stizao u potocima pa je pionir sklopivog namještaja postao pionir izbjegavanja velikog poreza. Godine 1973. seli iz Švedske u Dansku, a otamo 1977. u Švicarsku. Netransparentna struktura Ikee još je jedno naslijeđe Kampradovih poduzetničkih kvaliteta. Izvršne funkcije, strategija, dizajn i dalje su u Smalandu, ali s računovodstvenog i zakonskog stajališta Ikea je podijeljena među zakladama i kompanijama u Nizozemskoj, Švicarskoj, Luksemburgu i Lihtenštajnu. Tvrtku se često optužuje da izbjegava plaćanje milijarda eura poreza, no Ikea tvrdi da sve radi po nacionalnim i međunarodnim zakonima.

Članstvo u nacističkoj partiji smatrao najvećom pogreškom u životu

Druga sjena koja se svojedobno nadvila nad osnivačem Ikee njegovi su mladi dani u švedskoj nacističkoj partiji. Kamprad je rekao da je prestao dolaziti na sastanke 1948. Priznao je da mu je to najveća pogreška u životu. Godine 2010. prepustio je upravljanje tvrtkom trojici sinova, a prije četiri godine vratio se u domovinu. Ondje su ga čitatelji Svenske Dagbladet izabrali za najvećega švedskog poduzetnika.

'Biznismen nikada ne smije napustiti siromašne'

"Odrastajući, svakodnevno sam gledao siromašne radnike na farmama kojima nije bilo dopušteno jesti u kući, nego u štali. Pritom sam naučio jednu stvar: ako želim uspjeti sa svojim malim idejama i postati biznismen, nikada ne smijem napustiti siromašne", rekao je tada, primajući nagradu.

Ne pita menadžere, razgovara s prodavačima

Do 2014. živio je u svojoj vili Epalinges u blizini Ženevskog jezera, izolirano, izbjegavajući medije koji su ismijavali njegov prastari Volvo i bodove na kartici vjernosti mjesnom supermarketu. "Svoju odjeću kupujem na buvljaku, jer na taj način želim dati dobar primjer", rekao je 2016. za švedsku TV4. U razgovoru za list Sydsvenskan 2008. je kazao da je najveće bogatstvo Ikee u njezinim prodavačima. "Ja pripadam tim ljudima. Ako nešto želim saznati ne pitam menadžere, razgovaram s prodavačima".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!