16:04 / 15.10.2018.

Autor: A.G./M.M./HRT

Priča o Marijani kojoj ni jedan posao nije stran

-

-

Foto: - / -

Marijani Razum iz Bojnikovca nedaleko od Križevaca niti jedan posao nije stran, no od zarade joj je uvijek puno važnije pomoći onima koji su u potrebi.
Živjeti na selu i voditi gospodarstvo za ženu često znači 24 satno radno vrijeme. Marijani Razum iz Bojnikovca nedaleko od Križevaca niti jedan posao nije stran.

Marijani radni dan počinje dok se sunce nazire na horizontu. Ljeti je to oko 4 ujutro. Posla je mnogo, a njoj nijedan nije stran.

U staji su tri krave i tele staro nekoliko dana. Ima i prasadi i svima je Marijana, kaže u šali - sluga. Obavlja većinu poslova. Pomaže joj majka koliko može. Sinovi imaju svoje obveze pa većinu toga mora sama. Ništa joj nije teško. Od ranog proljeća u vrtu joj uspijeva povrće koje uglavnom doprema na zagrebački Dolac.

Uzgajamo sve vrste povrća, znači, počevši u proljeće od graška, završavamo sa batatom i salatama jesenskima matovilac pa rotkvica, mladi luk i to, kaže Marijana, koja Bogu zahvaljuje jer sve što takne uspije.

Od zarade joj je uvijek puno važnije pomoći onima koji su u potrebi.

Kad nekome na tržnici nedostaje kuna nije nikad problem. Moje mušterije su zadovoljne zbog toga jer ja ne gledam da je to na deku. Znači, vaga mora definitivno prevagnuti i ako imam nečega puno kao što sam imala rajčice i krastavaca uvijek dam više, kaže.

Kupaca je sve više, a oni stari, kaže Marijana, da nisu zadovoljni ne bi joj se vraćali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!