13:43 / 30.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Priča o norovirusu u školjkama - prenapuhana"

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Tradicionalna Festa od kamenica, uz degustaciju vina te klapsku pjesmu i folklor, održana je u subotu ujutro na dubrovačkom Stradunu.
Tradicionalna Festa od kamenica, uz degustaciju vina te klapsku pjesmu i folklor, održana je u subotu ujutro na dubrovačkom Stradunu u organizaciji dubrovačke Turističke zajednice, a školjkar Vinko Čilić izjavio je tom prilikom kako je priča o zarazi kamenica norovirusom bila prenapuhana te su školjkari nastavili normalno poslovati.

Čilić je rekao kako za 2019. godinu školjkari nemaju očekivanja, ali i napomenuo kako im se ni prijašnjih godina ona nisu ostvarila.

- Treba raditi pa ćemo vidjeti što će biti. Nastavljamo dalje. Ljudi su uvidjeli da su kamenice dobre kao što su i bile i vraćaju nam se, izjavio je Čilić, čija se tvrtka Nonos Dyo koristi koncesijom na pomorskom dobru na Bistrini.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić izjavila je kako su na Festi od kamenica Dubrovčanima i gostima grada ponuđene kamenice u najbolje doba godine, kad su najveće i najukusnije, pa više nema govora o zarazi norovirusom.

- Vjerujem da će posjetitelji uživati u kamenicama i vinu, ali i da će se naši sugrađani odvažiti, rekla je Vlašić.

Na manifestaciji su sudjelovali školjkari Školjkarstvo Petar i "Nonos Dyo" te Vinarija Andrović. Kamenice su se prodavale po promotivnoj cijeni od 6 kuna po komadu, a čaša vina stajala je 10 kuna. U popratnom programu nastupili su klapa Maestral i Folklorni ansambl Linđo.

Početkom ožujka u oko 30 posto akvatorija malostonskog zaljeva redovitim je uzorkovanjem utvrđena prisutnost norovirusa, zbog čega je, iz preventivnih razloga, otkazana tradicionalna pučka fešta Dan malostonske kamenice, koja se na rivi u Malom Stonu trebala održati 16. ožujka.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede izvijestila je 12. ožujka da su uzorci uzeti 5. ožujka na pet kontrolnih točaka u Malostonskom zaljevu negativni na norovirus i školjke odgovaraju uvjetima za javnu potrošnju, čime je ujedno ukinuta zabrana konzumacije kamenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!