Prigušena reakcija na američki embargo spustila cijene nafte ispod 125 USD

09.03.2022.

16:15

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Cijene nafte pale su danas ispod razine od 125 dolara pod utjecajem procjene trgovaca da se šok u opskrbi možda i neće pogoršati nakon američkog embarga na rusku naftu i najave IEA-e o novom ciklusu prodaje nafte iz strateških rezervi.

Cijena barela na londonskom je tržištu nakon podneva pala 3,56 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 124,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,99 dolara nižoj cijeni, od 119,71 dolar. 

Američki predsjednik Joe Biden jučer je objavio trenutnu zabranu uvoza ruske nafte, ali na tržištu je prevladalo mišljenje da taj potez vjerojatno neće u većoj mjeri utjecati na opskrbu.

- Možda je aktualni val prodaja potaknula spoznaja da nakon američke zabrane uvoza ruske nafte aktualni šok u opskrbi možda i neće biti još gori no što je do sada bio, nagađa Tamas Varga iz PVM-a.

SAD je u prosjeku u 2021. iz Rusije uvozio više od 20,4 milijuna barela sirove nafte i derivata mjesečno, što odgovara oko osam posto američkog uvoza goriva, prema podacima američke vlade.

- Teoretski bi SAD čak mogao nadoknaditi isporuke ruske nafte vlastitom proizvodnjom, napisao je u izvješću Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

I Velika Britanija je jučer priopćila da će postupno prestati uvoziti naftu iz Rusije. JP Morgan procjenjuje da oko 70 posto ruske nafte koja se transportira morem trenutno ne uspijeva naći kupca.

Rusija je danas objavila novi prekid vatre u Ukrajini kako bi civilima omogućila bijeg iz opkoljenih gradova, nakon nekoliko dana uglavnom neispunjenih obećanja zbog kojih su stotine tisuća Ukrajinaca ostale zarobljene u svojim domovima bez pristupa vodi i lijekovima. Početkom tjedna ruska invazija na Ukrajinu podigla je nakratko cijenu nafte u Londonu na 139 dolara.

Trgovci nagađaju da su cijene danas zakočila i medijska izvješća prema kojima Ukrajina više ne traži članstvo u NATO-u.

- Vjerojatno je i to odigralo ulogu, rekao je Varga iz PVM-a.

Na tržištu se nadaju i povratku iranskih barela. Teheran već mjesecima pregovara sa zapadnim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Glavni iranski pregovarač vratio se danas u Beč radi nastavka pregovora. Neke naznake upućuju na zaključak na tržištu još ima dovoljno nafte. Tako su zalihe u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 2,8 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke industrijske grupe Američkog instituta za naftu, objavljene u utorak. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 127,93 dolara, što znači da je poskupio 1,42 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!