07:50 / 30.03.2018.

Autor: I.B./M.M./Hina

Prihodi u 2017. najbolje pokazuju napredak hrvatskog turizma

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema podacima HNB-a, prihodi od stranih turista u 2017. od gotovo 9,5 milijardi eura bili su za 10 posto ili za gotovo 860 milijuna eura viši nego u 2016.
Prihodi od turizma u 2017. najbolji su pokazatelj koliko je hrvatski turizam napredovao, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli u povodu objave Hrvatske narodne banke (HNB) da su lanjski prihodi od stranih turista dosegnuli gotovo 9,5 milijardi eura.

Prema podacima HNB-a , prihodi od stranih turista u 2017. od gotovo 9,5 milijardi eura bili su za 10 posto ili za gotovo 860 milijuna eura viši nego u 2016.

Ti su prihodi ostvareni od ukupno 16,5 milijuna stranih turista i njihovih 90 milijuna noćenja u 2017., što su, po podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), bili porasti od 14 i 12 posto u odnosu na 2016.

Isti porast kao na godišnjoj razini, od 10 posto, zabilježen je i u četvrtom tromjesečju prošle godine, sa 807 milijuna eura prihoda od stranih turista, što je oko 70 milijuna eura više nego u istim mjesecima 2016.

Turizam je uz povoljno vanjsko okruženje te napredak strukturnih reformi jedan od glavnih generatora rasta hrvatskog gospodarstva. Uključujući domaću potrošnju, prihodi od turizma u 2017. godini premašili su 11 milijardi eura, uz rast od 10 posto, što je najbolji pokazatelj koliko je hrvatski turizam napredovao , ističe ministar Cappelli, naglašavajući kako se ove godine u turizmu očekuje gotovo milijarda eura investicija, čime će se još više unaprijediti ponuda.


Za uskrsni vikend očekuje se sličan turistički promet kao lani

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) za uskrsni vikend očekuju sličan turistički promet kao i lani za Uskrs, kada je došlo oko 120 tisuća turista. Porast u odnosu na prošlu godinu očekuju jadranske županije i neke kontinentalne.

Vjerujemo da ćemo ovog Uskrsa ponoviti najmanje lanjske brojke, pri čemu treba imati u vidu da je lani Uskrs bio kalendarski dva tjedna kasnije, poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Kazao je da bi rezultati mogli ovisiti i o vremenskoj prognozi, odnosno boljem ili lošijem vremenu, ali ne i u hotelima s četiri i pet zvjezdica koji su otvoreni i praktički popunjeni.

I direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić iznosi slična očekivanja, dodajući da po županijama tijekom uskrsnog produljenog vikenda poraste prometa u odnosu na prošlogodišnji blagdanski vikend prognoziraju Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija, kao i kontinentalne županije.

Ako se ostvari razina lanjskog fizičkog turističkog prometa, to znači da će u Hrvatskoj za uskrsni vikend biti više od 120 tisuća turista i ostvarit će se oko 400 tisuća noćenja.

Uskrs se u Hrvatskoj neformalno smatra početkom glavnog dijela turističke godine pa u tom smislu očekujemo pozitivan utjecaj produljenog uskrsnog vikenda na turistička kretanja. Kako očekujemo slične brojke kao za lanjskog Uskrsa s porastima u pojedinim županijama, to bio bio vrlo dobar i pozitivan rezultat, ističe Staničić.

Dodaje kako je hrvatski turizam u dosadašnjem dijelu godine zabilježio porast od gotovo 10 posto u dolascima i noćenjima.

Pozitivne trendove očekuje i tijekom cijelog travnja. Lani u tom mjesecu Hrvatsku su posjetile 934 tisuće turista i zabilježeno je gotovo 2,7 milijuna noćenja.
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!