Prihodi u luksuznom turizmu itekako su zamjetni

07:01 / 16.05.2022.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Hotel Rixus Premium Dubrovnik

Hotel Rixus Premium Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Segment takozvanog luksuznog turizma pokazao se najotpornijim na krize poput pandemije. Iako u ukupnom prometu zauzima tek manji udio, prihodi od te vrste turizma itekako su zamjetni.

- Primijetili smo da je, ne samo Dubrovnik nego i cijela Hrvatska sve popularnija kao mjesto za luksuzni odmor. Shvatili smo da je ovo pravo vrijeme za njezinu promidžbu kao luksuznog odredišta, rekao je Alexander Vanyukov, organizator događaja "Adriatic Luxury 2022.".

- Za taj luxury segment mi i dalje nismo skupa destinacija, naš luxury u Hrvatskoj, mi smo i dalje jeftiniji nego Italija, ne znam, Sardinija, Španjolska, Francuska rivijera, mi smo i dalje jeftiniji od svih tih destinacija, kaže Iris Domazet, vlasnica putničke agencije u Dubrovniku. 

Luksuzom se, ako je vjerovati istočnoeuropskim agentima, danas smatraju i čist zrak te netaknuta priroda.

- Sigurnost, udobnost, dobra usluga, to naši klijenti najčešće traže i sve to u Dubrovniku mogu pronaći. Usto, Azerbajdžan ima svoje more, ali ono je potpuno različito od ovog predivnog ovdje, kaže predsjednik Uprave Udruženja putničkih agencija u Azerbajdžanu Rufat M. Hajiyev

Godine 2020. u Hrvatskoj je zabilježeno zamjetno povećanje broja ukrajinskih gostiju, osobito onih veće platežne moći. Klijenti ukrajinskih agencija napustili su ratnu zonu, ali ne i naviku putovanja na odmor.

- Većina njih, uglavnom žene i djeca, napustila je Ukrajinu. Pronašli su smještaj drugdje u Europi. Sasvim sigurno, kad završi školska godina, poželjet će otputovati nekamo na odmor jer je svima njima to posve normalno ljeti, ističe Anastasija Netrebčuk

Susreti hotelijera i putničkih agenata u sklopu skupa "Adriatic Luxury", koji se iduće godine održava u Istri, Hrvatskoj bi kao luksuznoj destinaciji uskoro mogli otvoriti i neka nova tržišta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!