18:58 / 24.01.2019.

Autor: T.V./HRT

Prijedlog strategije partnerstva Svjetske banke s RH od 2019. do 2024.

-

-

Foto: - / -

Nakon 25 godina prisutnosti u Hrvatskoj i 50 projekata vrijednih 4 milijarde dolara, Svjetska banka započinje novi 5-godišnji ciklus ulaganja.
Direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli predstavila je u Hrvatskome saboru Prijedlog strategije partnerstva Svjetske banke s Republikom Hrvatskom za razdoblje od 2019. do 2024. godine.

Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić uvodno je rekla kako je Svjetska banka u pripremi nove strategije partnerstva za Hrvatsku provela konzultacije s predstavnicima središnje i lokalne vlasti, saborskim zastupnicima, privatnim i javnim sektorom, poslovnom zajednicom, organizacijama civilnog društva, međunarodnim financijskim institucijama te diplomatskom i akademskom zajednicom.

Capannelli je uvodno govorila o ulozi, trenutačnom programu i dosadašnjoj potpori Svjetske banke u Hrvatskoj te predstavila Prijedlog strategije 2019.-2024. kao i ciljeve njezinog budućeg djelovanja. Naglasila je kako je u proteklih 25 godina Svjetska banka u Hrvatskoj financirala preko 50 projekata u različitim sektorima s približno 4 milijarde dolara vrijednosti i to diljem zemlje. – Usredotočili smo se na tehničku pomoć i dijeljenja znanja, strateške savjete, izrađujemo analitičke podloge i prikupljamo podatke na kojima temeljimo prioritete i područja kojima treba pomoći, istaknula je Capannelli. Posebno je rekla kako su veliku pomoć Hrvatskoj pružili u pripremama za članstvo te naglasila kako žele da Hrvatska ne bude samo uspješna u korištenju EU fondova već da bude učinkovita država članica koja će ta sredstva koristiti na najbolji mogući način. U nastavku je govorila o daljnjoj suradnji naglašavajući kako su ranije podupirali veći broj projekata u različitim sektorima, ali kako se Svjetska banka u Hrvatskoj sad fokusirala na selektivna područja, ona u kojima može dati dodanu vrijednost i u kojima nema drugih ulagača. Predstavila je i prioritetne ciljeve Strategije za novo programsko razdoblje koji su usmjereni na rast dinamičnog poduzetničkog sektora, pojačano sudjelovanje i doprinos pojedinaca gospodarskom i društvenom razvoju te povećanje održivosti i učinkovitosti javnog sektora.

Analizu stanja u zemlji, posebice makroekonomsku, predstavio je Josip Funda viši ekonomist Svjetske banke za Hrvatsku koji je posebno naglasio važnost rasta gospodarstva koje dolazi iz izvoza roba i usluga posebno u sektoru turizma.

U raspravi koja je uslijedila i saborski zastupnici i predstavnici Svjetske banke kao jedan od najvećih problema i prepreka poslovnog okruženja i ulaganja istaknuli su pravnu regulativu koja treba reformu kako bi potaknula konkurentnije poslovno okružje. Kao izazovi prepoznati su i nefleksibilno tržište rada, obrazovni sustav koji nije u potpunosti usklađen sa zahtjevima tržišta, loša demografska slika i sve veći nedostatak ljudskog kapitala. Također je istaknuta i visoka stopa siromaštva koja ima jaku teritorijalnu dimenziju i pogađa najviše slavonske županije. U tom kontekstu istaknuta je snažna potpora Svjetske banke posebnom vladinom projektu koji je usmjeren na pomoć Slavoniji, Baranji i Srijemu s obzirom na to da je jedan od globalnih ciljeva Banke smanjenje siromaštva i uključiv razvoj za sve.

Od posebnih projekata u kojima Hrvatska treba dodatan poticaj prepoznata je izgradnja i reforma željezničke infrastrukture kao i potreba dodatnih ulaganja u znanost i inovacije.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!