Prijedlog Vlade - zakup višegodišnjih nasada 25, a ostalih 15 godina

07.07.2021.

12:41

Autor: Ivanka Bokulin Zlatovića/Dnevnik u podne/IMS/HTV/HRT

Polje kukuruza

Polje kukuruza

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Priprema se još jedna izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji se mijenjao i dopunjavao više od 30 puta u posljednjih 27 godina. Unatoč tomu, poljoprivrednici i dalje teško dolaze do zemlje za zakup. Posebno je to velik problem stočarima, koji bez zemlje ne mogu proizvesti dovoljno stočne hrane. Ne ide im na ruku ni velik rast cijena žitarica posljednjih godinu dana.

Uzgajivač junadi iz bjelovarskog kraja strahuje po kojoj će cijeni uskoro morati kupovati stočnu hranu. Cijene svih žitarica nezaustavljivo rastu.


- Država bi nam mogla pomoći tako da zabrani uvoz po dampinškim cijenama robe i da nam možda pomogne oko dobivanja poljoprivrednog zemljišta da možemo sami proizvesti jeftiniju hranu, rekao je Darko Bišćan iz Slovinske Kovačice.


Da imaju dovoljno zemljišta u zakupu, a uz to i višegodišnje ugovore, bili bi otporniji na tržišne šokove. U Poljoprivrednoj komori smatraju da je najveći problem taj što je većina ugovora o zakupu potpisana na dvije godine.  


- U čemu je problem tamo kod one dvije godine staviti nulu i na 20 godina propisati, uz uvjet da se priloži gospodarski program, da poljoprivrednik napiše što će i kako raditi da ga se ubuduće može kontrolirati, kazao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predlaže se dugoročni zakup.


- Da za višegodišnje nasade zakup bude 25 godina, a za sve druge vrste proizvodnje 15 godina. Taj naš prijedlog proizlazi iz ocjena investicijske opravdanosti stopa povrata, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!