09:02 / 02.03.2021.

Autor: HRT/M.N.

Hrvatska brodogradnja Trogir ide u stečaj?

Radničke poruke Vladi i vlasnicima

Radničke poruke Vladi i vlasnicima

Foto: Ivo Cagal / PIXELL

Financijska agencija podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za tvrtku Hrvatska brodogradnja Trogir, d.o.o., zbog neplaćanja duga u neprekinutom razdoblju od 126 dana u ukupnom iznosu od 3,74 milijuna kuna. Ta tvrtka Danka Končara, čiji su radnici više puta prosvjedovali zbog neisplate plaća, trenutačno zapošljava njih 106.

Radnici trogirskog brodogradilišta trenutačno su podijeljeni u sedam različitih tvrtki, neki dobivaju punu plaću, neki minimalac, a neki ništa. Većina radnika Hrvatske brodogradnje Trogir d.o.o. prebačena je da radi poslove za Brodotrogir Cruise, drugu tvrtku Danka Končara iz sastava Brodotrogira.


Potkraj prošle godine Vlada je dala suglasnost  tvrtki Brodotrogir Cruise na potkoncesiju na polovini prostora koncesijskog područja Hrvatske brodogradnje Trogir. Potkoncesija obuhvaća kopneni i morski dio pomorskog dobra površine 60.403 m², a dana je pod istim uvjetima pod kojima je dana koncesija, a na rok do 8. srpnja 2031.


U nekoliko tvrtki u sastavu Brodotrogira sada radi ukupno oko 400 radnika. Prije privatizacije brodogradilište je upošljavalo više od 1200 radnika. 


Tramontana: Dići ćemo kredit kako bi izmirili dugove


Direktor Brodotrogira Mateo Tramontana najavio  je kako će Brodotrogir dići kredit kako bi izmirio dug tvrtke-kćeri Hrvatska brodogradnja Trogir i tako zu tvrtku spasio od stečaja. 


Dodao je kako će vlasnik Brodotrogira Danko Končar prodati Marinu, jednu od tvrtki kćeri u Brodotrogiru. Od novca dobivenog prodajom izmirit ćemo financijske obveze prema radnicima i kreditne obveze, rekao je Tramontana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!