Primorac: Ne otežemo pregovore sa sindikatima o povećanju plaća

29.08.2022.

13:15

Autor: P.F./Hina

Kovanice kune

Kovanice kune

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac poručio je da Vlada ne oteže s pregovorima sa sindikatima oko povećanja plaća te očekuje da će u najskorije vrijeme sjesti za stol, naglasivši da kod mjera pomoći prioritet moraju biti najugroženiji građani.

Na pitanje novinara kada će početi pregovori sa sindikatima, koji traže 10%-tno povećanje plaća, Primorac je na konferenciji za novinare rekao da je za razgovore otvoren, do njih za sada još nije došlo, rekavši i da ne može odgovoriti na pitanje hoće li dobiti navedeno povećanje.

- Ne bih volio da sindikati, Ministarstvo financija i vlada, uz dužno poštovanje vama, vode pregovore preko medija, izjavio je Primorac, dodajući da računa da će se sa sindikatima sjesti za stol u najskorije vrijeme.

Rekao je i da vlada nije odbacila prijedlog povećanja plaća, svjesna je da će do toga morati doći i od toga se ne bježi.

U kontekstu i zahtjeva sindikata, Primorac se osvrnuo i na planirane mjere pomoći građana, naglasivši važnost postojanja prioriteta, s obzirom da postoje osobe koje su socijalno ugrožene, primjerice umirovljenici s niskim mirovinama ili građani koji primaju minimalnu zajamčenu naknadu.

- U tehničko-operativnom smislu i proračunskom okviru, razmišlja se na koji način i koji dio mjera implementirati odmah, da dio toga bude već u rujnu i listopadu isplaćen, izjavio je Primorac, apostrofiravši da će dio mjera morati bio prebačen za razdoblje nakon rebalansa proračuna.

Stoga, poručio je da će se određen dio građana ipak morat strpiti neko vrijeme, no ne predugo.

- Nije da otežemo s tim pregovorima kako bi trošak za državu bio što manji, nego je samo pitanje jedne više tehničke prirode, ali uvažavajući sve okolnosti odnosno mogućnosti koje su nam na raspolaganju, izjavio je Primorac.

Poručio je i da svi mogu u potpunosti biti sigurni da država u ovoj krizi neće profitirati, pa ako kojim slučajem joj određen dio sredstava i ostane zbog izvanrednih prihoda, prije svega poreznih, ona će na vrijeme biti preraspodijeljena, to jest bit će upućena prema skupinama koje su najugroženije.

- Ako smatrate da na neki način otežemo s određenim odlukama kako bi što više uštedjeli za proračun, to nije točno. Dakle, nećemo uštedjeti ništa. Sva sredstva koja eventualno budu ekstra prikupljena će biti raspodijeljena, ali ćemo naravno utvrditi određene prioritete i načine na koje ćemo ta sredstva raspodijeliti, istaknuo je ministar financija.

Primorac je rekao i da se s definiranjem prioritetnih mjera stiglo praktički do kraja.

- Zna se otprilike na koje skupine ljudi će se odnositi, a sada je još samo pitanje iznosa, načina isplate i intenziteta mjera, u smislu hoće li biti isplaćene odjednom ili u više rata, rekao je.

Ponovio je i da se mjerama ne može pomoći svima, stoga je nužno utvrditi prioritete, u smislu pomoći najugroženijima.

Upitan može li trenutna situacija biti okidač za uvođenje poreza na ekstraprofit, Primorac je rekao da se i o tome razmišlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!