Primorac: Uvažit ćemo smislene komentare na prijedlog dodatnog poreza na dobit

01.12.2022.

13:03

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Foto: HTV / HRT

Ministar financija Marko Primorac izjavio je danas kako će se uvažiti relevantni i smisleni komentari pristigli u javnom savjetovanju o zakonu o dodatnom porezu na dobit, no da primjerice ne bi trebalo doći do izuzimanja pojedinih sektora od novog poreza.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, Primorac je napomenuo da javno savjetovanje o zakonu traje još danas, a po njegovim informacijama dosad je pristiglo 92 komentara, samo od jučer njih 50.

Komentare je ocijenio kao dobre i konstruktivne, očekuje da će ih do kraja dana stići još, a nema ništa protiv da se oni utemeljeni i jasno argumentirani na kraju i uvaže te usvoje.

Dodao je da su od početka pozivali poduzetnike, to jest potencijalne porezne obveznike, da iznesu svoje komentare i sugestije putem javnog savjetovanja, što je dio njih i učinio, dok se dio njih odlučio za medijske istupe. Primorac je stoga zadužio zaposlenike ministarstva da prate i medijske objave, kako bi se razmotrili i eventualni relevantni i smisleni komentari koji se tamo uoče.

Izvijestio je da se komentari razmatraju kako i pristižu, nije konkretno odgovorio koji bi se komentari mogli uvažiti, no rekao je da ne bi trebalo doći do izuzimanja pojedinih sektora od novog poreza.

- Prema onom što sam dobio informaciju od ustavno-pravnih stručnjaka, takvo nešto ne bi bilo ni ustavno, izjavio je Primorac.

Na pitanje novinara, rekao je da se od novog poreza ne odustaje, pri čemu je ponovio da je njegova poanta u horizontalnom pristupu te "omogućavanju platforme" za solidarni doprinos onih poduzetnika koji imaju najveću gospodarsku snagu, u smislu da ponesu veći teret ove krize, pri čemu će se sav prikupljen prihod redistribuirati prema najugroženijim skupinama građana.

Upitan što ako poduzetnici zbog novog poreza podignu cijene i time njegov teret prebace na leđa građana, Primorac je rekao da je siguran da se to neće dogoditi, a i da nema smisla hipotetski govoriti o tome što bi netko mogao učiniti.

Pratit ćemo situaciju i po potrebi reagirati

Rekao je da će Vlada i dalje pratiti situaciju i ukoliko bude potrebno, primjereno reagirati.

S obzirom da su sredstva za značajan dio mjera iz Vladinog paketa pomoći građanima i gospodarstvu osigurana do kraja ožujka, dok s druge strane u državni proračun za iduću godinu nisu ukalkulirani prihodi od novog poreza, novinari su upitali Primorca znači li to da će ti prihodi služiti i za neke mjere koje će biti potrebne i od 1. travnja, na što je on odgovorio potvrdno.

- Točno. Mi smo u proračun uključili one mjere za koje znamo i koje će trajati do kraja trećeg mjeseca. Sve nekakve potencijalne mjere, ukoliko bude potrebno da ih donosimo, mi ćemo ih naravno i donositi, izjavio je Primorac.

Dodao je da se u ovim izvanrednim okolnostima ne zna što će biti za nekoliko mjeseci, pa se ne mogu trenutno ni identificirati određeni subjekti kojima bi pomoć bila potrebna, a s obzirom ni da zakon nije do kraja definiran, u proračun za 2023. nisu uključeni ni prihodi od novog poreza, ponovivši da će oni biti isključivo usmjereni prema najugroženijim građanima.

Podsjetimo, Primorac je nacrt prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit predstavio sredinom studenoga, a plaćat će ga kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek. 

Cilj je da porez u Hrvatskom saboru bude izglasan u ovoj godini, odnosit će se na 2022., a bit će naplaćen u 2023. godini.

Filipović: Poduzeća koja će biti obuhvaćena novim porezom neće propasti

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je također poručio da će Vlada zasigurno prihvatiti dio smislenih prijedloga o novom zakonu upućenih putem savjetovanja.

No, odbacio je "katastrofične najave" koje se tiču posljedica novog poreza.

- Kada se govori o tim katastrofičnim najavama da će sve propasti, da će pasti BDP i slično, to nije tako, nitko od tih poduzeća koja će biti obuhvaćena tim porezom neće propasti, ustvrdio je Filipović, dodavši da se porez treba promatrati kroz prizmu solidarnosti, u kontekstu i Vladinog jesenskog paketa mjera, gdje se pomoglo i velikim poduzećima.

Ni Filipović ne očekuje da bi poduzeća teret novog poreza mogla podizanjem cijena prebaciti na građane.

- I do sada je također došlo do povećanja cijena usluga, prema tome ne očekujem takav potez jer su teška vremena ispred nas, izjavio je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!