11:45 / 08.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Prioriteti Energetske strategije - sigurnost opskrbe

foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je prije nekoliko godina proizvodila gotovo 3 milijarde tona plina, a danas upola manje, rečeno je na 34. susretu stručnjaka za plin u Opatiji.
Opskrbu Hrvatske plinom želimo učiniti još sigurnijom, a proizvodnju povećati koliko je moguće, kazao je na 34. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ćorić je pozdravio svako moguće istraživanje i eksploataciju, kazavši da mu je drago da Ina i druge kompanije idu u tom smjeru. Naglasio je pritom da trenutno uvozimo 40 posto električne energije, 60 posto plina i 80 posto nafte te da postoji prostor da se to promijeni i da je zajednički cilj da se to i dogodi. Govoreći o Strategiji energetskog razvoja Hrvatske, koja je u izradi, rekao je da taj dokument nije dokument koji bi nekom sektoru dao posao i afirmirao ga, nego da otvara perspektivu na temelju naših prednosti i nedostataka razvoja energetskog sektora, prateći trendove u okruženju.

- U tom kontekstu ona neće dovesti u pitanje ni jedan energent koji mora zauzeti ozbiljnu ulogu u energetskoj budućnosti zemlje, rekao je Ćorić. Dodao je da su u krivu oni koji smatraju da će plin u tranzicijskom razdoblju prema niskougljičnom gospodarstvu, u sljedećih 30 do 40 godina, biti doveden u pitanje. Naprotiv, plin i plinski biznis u Hrvatskoj ima i te kako lijepu budućnost i nadam se da će ju pratiti i povećanje proizvodnje u Hrvatskoj, rekao je.

Ćorić je kazao da je cilj Hrvatske sigurnost opskrbe i diverzifikacija dobavnih pravaca plina te da pri tome trebamo iskoristi sve svoje komparativne prednosti. U tom kontekstu ministarstvo od 2017. ide u logičnom smjeru, rekao je Ćorić, navodeći da je donesena zakonska osnova - zakoni o tržištu plina, o ugljikovodicima, LNG terminalu, te da slijedi izgradnja infrastrukture, kao što je projekt LNG terminala, te povećanje eksploatacije i istraživanja.

- Ćorić: Mađari žele 25 posto udjela u LNG-u

O projektu LNG terminala na Krku govorila je predsjednica Uprave tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić kazavši da su radovi počeli u travnju ove godine, da se terminal konačno gradi i da će, u skladu s planiranim rokovima, 1. siječnja 2021. početi s radom.

Unatoč tome povećanje proizvodnje plina, sigurnost opskrbe i nastavka istraživanja ostaju prioriteti buduće Energetske strategije Hrvatske, rečeno je na 34. susretu stručnjaka za plin u Opatiji.

- Imat ćemo 0,7 milijardi za 2-3 godine što znači da je pad prirodnih izvora 2,2 milijarde što je na  razini jedan posto državnog proračuna. Moramo ići u istraživanje i razvoj. Treba iskoristiti te  potencijale koje imamo i krenuti naprijed nakon dugogodišnjeg zastoja u istraživanju, rekao je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

Operatvni direktor u Ini Tvrtko Perković rekao je da je Ina prošle godine proizvela milijardu i 100 milijuna kubika plina te da planira ulagati u proizvodnju plina i u budućnosti. Otvaraju se mogućnosti nekih ležišta na sjevernom Jadranu, bavimo se i uvozom plina i zakupili smo kapacitete na LNG terminalu, rekao je.

Susret stručnjaka okupio je oko 600 sudionika i trajat će do 10. svibnja. Najavljeno je više od 50 znanstvenih i stručnih radova i 12 okruglih stolova. Razgovarat će se o aktualnom stanju u sektoru, mobilnosti na prirodni plin i drugim temama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!