07:41 / 05.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Priprema se novi program za Uljanik, sindikati traže hitnu isplatu plaća

Foto: Duško Marušić/PIXELL

Foto: Duško Marušić/PIXELL

Foto: - / -

Uljanikovi sindikalni čelnici upozorili su nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva da rokovi za restrukturiranje istječu i da radnici napuštaju škver pritisnuti besparicom, te su zatražili hitnu isplatu plaća za rujan i listopad.
Uprava Uljanika uskoro će pripremiti cjelovit program restrukturiranja koji će biti spreman za slanje u Bruxelles. Danko Končar je odabrani strateški partner, istaknuto je nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva. Sam Končar poručio je kako on je strateški partner, ali je spreman ustupiti to mjesto ili surađivati s drugim strateškim partnerom. Uljanikovi sindikalni čelnici upozorili su nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva da rokovi za restrukturiranje istječu i da radnici napuštaju škver pritisnuti besparicom, te su zatražili hitnu isplatu plaća za rujan i listopad.

"Kad bismo imali garanciju isplate tih dviju plaća, već bismo sutra pokrenuli proizvodnju u Uljaniku. Međutim, nismo dobili takve garancije i zato smo rezignirani. Očekujemo ipak da će netko presjeći, jer radi se o ne toliko velikim sredstvima u odnosu na ona potrebna za restrukturiranje", rekao je predsjednik Koordinacije sindikata u Uljaniku Đino Šverko. Na pitanje koliko mu se ozbiljnom čini zadnja verzija programa restrukturiranja, odgovorio je kako o tome ne može puno reći, ali da je radnicima svakako stalo do restrukturiranja, a ne stečaja, te da zato podržavaju program restrukturiranja, ali ne bez rezerve.Upozorio je da vrijeme istječe te da je dio radnika najavio kako se neće vratiti u Uljanik, nego posao tražiti drugdje.Pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak je izvijestio da su na današnjem sastanku raspravili o novom konceptu restrukturiranja kojeg je Uprava zajedno sa strateškim partnerom dostavila Ministarstvu gospodarstva. "Ostaje još razjasniti neke stvari s Europskom komisijom, kako bi krenuli u sljedeću fazu, a to je slanje programa restrukturiranja u Bruxelles", rekao je Novak.

Upitan o upozorenjima sindikata koji kažu da odluku očekuju danas i da vremena više nema, Novak je rekao da program restrukturiranja danas neće sigurno biti poslan u Bruxelles jer njega faktički još nema. "Kad razjasnimo preostala pitanja Uprava će u vrlo kratkom roku pripremiti cjeloviti program restrukturiranja, koji će onda biti spreman za slanje", kazao je Novak.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić ocijenio je da je na sastanku, koji je bio vezan uz najnovije aktivnosti u programu restrukturiranja, napravljen korak naprijed."Blizu smo završnice. Radimo na tome da u slijedećim danima donesemo konačnu odluku o postupanju s programom restrukturiranja", rekao je Bulić. Upitan o suštini programa restrukturiranja i koje su promjene u odnosu na prvi plan, kazao je da može govoriti o onom planu na kojem se radi posljednjih mjesec dana. Kaže da su se samo pitanja nekih pozicija, odnosno odgovornosti dionika, morala dodatno pojasniti i usuglasiti.

Na pitanje je li razjašnjeno je li Danko Končar strateški partner s kojim će se slati program u Bruxelles i da se u idućim danima više neće govoriti o pismima namjere i novim strateškim partnerima, odnosno da su oni dosad spominjani odustali, Bulić je odgovorio da "mora biti uvjeren da je to tako". "U toj dobroj vjeri i radimo sve ovo, uvjereni da i mi i strateški partner ispunjavamo uvjete koji su pred nas stavljani cijelo ovo vrijeme", rekao je Bulić. Novinari su pitali i pomoćnika ministra znači li to da država u ovom trenutku više ne traži novog strateškog partnera, na što je Novak odgovorio da je program restrukturiranja i cijeli taj koncept postavljen na način da je u ovom trenutku Danko Končar odabrani strateški partner od strane Uprave i Nadzornog odbora Uljanika.

Danko Končar je, na novinarski upit je li Kermas energija još uvijek strateški partner, odgovorio kako za sada jest, ali i "ne mora biti" te da je nekom drugom "spreman ustupiti svoje mjesto ili biti u partnerstvu s njim". Na pitanje je taj "netko" Ukrajinac Vadim Novinski, odgovorio je da to može biti on, ali može biti i netko treći, tko uopće do sada nije spominjan. Rekao je i kako na današnjem sastanku nije bilo postavljeno pitanje postoji li neki drugi partner, već je bit sastanka u tome da treba završiti i poslati program restrukturiranja. Na pitanje koliko strateški partner po novomu programu treba pridonijeti restrukturiranju, Končar je odgovorio da rješenje nije u strateškom partneru, jer "strateški partner ne znači financiranje" te da je osnovno pitanje je li brodogradnja, odnosno Uljanik, kada se sanira, održiv ili nije. Upitan misli li da Uljanik može biti održiv, odgovorio je da je "uvijek optimist".

Radnici Uljanika ponovno štrajkaju

U pulskom Uljaniku radnici ponovno štrajkaju i traže isplatu pune plaće za rujan. S australskim naručiteljem dogovoreno je da se radovi na polarnom kruzeru obustave na dva dana. "Na putu smo za Zagreb i nadamo se da ćemo nešto pametno dogovoriti. Očekujemo ubrzanje procesa restrukturiranja. Ono je trebalo biti riješeno u lipnju, a danas se tek pregledava nacrt programa. Neka bude i nešto naopako, popravljat ćemo to u hodu", kazao je Đino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku. Dodao je kako će na sastanku biti i strateški partner.Fabrizio Kalčić
iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Uljaniku također je kazao kako se nada da će Vlada podržati plan restrukturiranja i početi provoditi svoj dio, kako bi se moglo dobiti zeleno svjetlo Bruxellesa. Na pitanje tko će platiti penale za kašnjenje isporuke broda i hoće li se aktivirati državna jamstva rekao je: "Taj brodovlasnik je tako dobar da bi ih mogao i sam platiti. On je ispunio sve svoje obveze prema Uljaniku, a bio je spreman posuditi novac za plaće. Nek me netko demantira iz Ministarstva, ali oni su mu poručili da ne mogu dati jamstva za to jer bi to bila nelegalna potpora". Upitao se bi li neka druga država tako tretirala svoje radnike.  Dodao je kako im za plaću za rujan treba 20 milijuna kuna. "Brodove neće graditi gladni radnici, a budući partner je već profitirao time što je iz Uljanika otišlo 1200 ljudi", dodao je. Tko će platiti penale i hoće li se aktivirati državna jamstva?

Prema pisanju nekih medija, brodovlasnik Scenic grupe Glen Moroney za kojeg uljanikovci grade luksuzni polarni kruzer, u razgovoru s članovima Uprave Uljanika izrazio je negodovanje i nezadovoljstvo zbog nove obustave rada na brodu zbog čega je vrlo blizu odluke da raskine poslovnu suradnju s Uljanikom te polarni kruzer odvuče iz Pule i dovrši ga u nekom drugom brodogradilištu.

Postavlja se pitanje tko će platiti penale za kašnjenje isporuke broda kao i odgovor na pitanje svih pitanja je li ovo konačni kraj Uljanika. O tome je u Studiju 4 govorio Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment. "Da bi restrukturiranje bilo uspješno morate imati 4 faktora: motivirane radnike a Uljanik su napustili oni najbolji, novi menadžment, zdravu jezgru poslovanja i novac. Uljanik nema ništa od toga. Nije jasna uloga Danka Končara. Izgleda da se on polako povlači. Sreća da Vlada više ne smije investirati. Vama, nama i drugim ljudima - oteli su 4,5 mlrd. kuna- to je zločin", kazao je. Razumije, kaže radnike, ali moraju biti svjesni da rade u tvrtki koja godinama nije uspješna. Smatra kako je ukrajinski partner spreman uraditi sve da se taj brod izvuče s navoza pulskog brodogradilišta. "Po svemu sudeći nema šanse da se brod završi", rekao je. Radnici blokiraju proizvodnju kooperanata, a najvjerojatnije će blokirati i izvlačenje tog broda", dodao je. To je talačka kriza, zaključio je. Smatra kako ova situacija ne ruši ugled hrvatske brodogradnje u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!