16:30 / 15.02.2018.

Autor: mm/Hina

Pristigla jedna ponuda na natječaj za koncesiju zgrade terminala luke Gaženica

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sljedeća dva mjeseca bit će donesena odluka o prihvaćanju te ponude ili o poništenju natječaja, priopćeno je iz Lučke uprave Zadar.
Tvrtka Zadar International Port Operations jedina je dostavila ponudu na natječaj za koncesiju zgrade terminala u putničkoj luci Gaženica. U sljedeća dva mjeseca bit će donesena odluka o prihvaćanju te ponude ili o poništenju natječaja, priopćeno je iz Lučke uprave Zadar.

Natječaj za davanje koncesije za zadarsku luku Gaženica, koja se odnosi na pružanje usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje na području luke otvorene za javni promet od osobitog, to jest međunarodnog gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, zatvoren je danas, nepuna tri mjeseca od objave.

Jedan od uvjeta natječaja jest i da Putnička luka Gaženica postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima, što donosi novu vrijednost za cijelu destinaciju, kao i mnoge multiplikativne efekte za ukupno hrvatsko gospodarstvo.

Matična luka znači da je riječ o ukrcajnoj luci za putnike i teret, a ne samo luke za dnevni tranzit brodova za kružna putovanja. Dakle, u tom slučaju kruzerski gost nije samo gost kruzera već on koristi domaću prometnom infrastrukturom i lokalnim smještajem, jer u pravilu dolazi se dan ili dva prije. Na taj način gosti ostaju dulje i više troše u odnosu na destinacije koje samo obilaze, pojasnio je ravnatelj Lučke uprave Robert Škifić.

Riječ je o projektu koji konkretno i izravno utječe na izvanpansionsku potrošnju gostiju, a što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma u Hrvatskoj, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!