15:47 / 06.12.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/V.K./Potrošački kod/HRT

Zarada na kriptovalutama je privlačna, ali treba biti oprezan

Kriptovalute

Kriptovalute

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Inflacija polako nagriza vrijednost novca u našim novčanicima pa svaki dan za isti iznos kupujemo sve manje. Prema istraživanju, 44 posto građana uspijeva štedjeti. Mnogi strahuju da će im se zbog inflacije štednja istopiti pa traže rješenja za sigurniji način čuvanja novca. 

Sve je više onih koje privlači zarada na kriptovalutama. 

Kupnja kriptovaluta mnogima je primamljiva. Jer vrijednost samo jednog bitcoina, unatrag godinu dana, porasla je čak šest puta. 

- Čuo jesam, ali nisam se upuštao u to. Malo mi je prerizično, a i student sam tako da nemam ni novca igrati se s tim, govori Marko Bulaja, student.

- Naravno, sve nas zanima kad možete negdje zaraditi, ali uvijek treba paziti. Gdje se može lako zaraditi, može se lako i izgubiti, tako da se toga držim, naglašava.

Vrijednosti pojedinih kriptovaluta stalno se mijenjaju. A nove kriptovalute pojavljuju se kao gljive poslije kiše.

-Događa se da se u nekoliko tjedana prepolovi vrijednost bitcoina. Velike se fluktuacije ne mogu zaštiti od toga. To za građane i privatne investitore nije mjesto za investiranje, naglašava Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

Analitičar Mario Gatara prati kretanje kriptovaluta i jasno mu je zašto mnoge privlači ulaganje u taj rizični posao. 

- Svako ulaganje je rizično, a ovo je bitno rizičnije iz niza razloga. Jedan je što te cijene užasno osciliraju, rekao je Mario Gatara, analitičar iz Analogike.

Onoga tko o tome malo zna lako je prevariti. 

- U svoj toj šumi platformi i online burzi, jako se teško snaći običnom čovjeku. Teško je razaznati prave od lažnih platformi, govori Gatara.

Upravo je kupnja kriptovaluta na lažnim stranicama najčešća prevara naših potrošača.

- Ako se odlučite upustiti, neću nikome savjetovati da ulaže ili ne, ali nije to dobro napraviti temeljem oglasa na nekom od portala. Morate se zapitati je li moguće da je netko zaradio milijune, rekao je Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute.

Osim što građani zalutaju na lažne stranice prevarantskih burzi, kontaktiraju ih i lažni brokeri. 

Potrošača se nagovori da instalira aplikaciju koja omogućuje udaljeni pristup računalu, a nakon toga prevaranti ukradu osobne podatke i nestaju s novcem. 

Kako građani ne bi upali u probleme, prije ulaganja trebaju se dobro informirati.  

Kriptovalute možete kupovati i u mjenjačnicama u Hrvatskoj. HANFA nadzire rad kriptomjenjačnica, ali samo u dijelu sprečavanja pranja novca.

- Ne nadziremo i ne dajemo niti licence, no svaka takva investicija bez obzira preko koga je radili izuzetno je rizična, naglašava Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFE.  

I iz HANFE pozivaju na oprez.

- Rizik investicije u kriptoimovinu i kriptovalute iznimno je velik, prije svega zato što je riječ o nereguliranom području. Nijedna institucija u Europi ne regulira to područje, ne nadzire ga. Nema nikakva načina da onaj tko ostane bez sredstava zbog kupnje kriptovaluta na bilo koji način to nadoknadi, istaknuo je Žigman.

Ono što u HANFI vide jest promet koji ostvaruju kriptomjenjačnice registrirane u Hrvatskoj. 

- To otprilike od mjeseca do mjeseca varira, ali oko 150 do 200 milijuna kuna ima prometa. Ono što mi ne znamo i što ne vidimo je to koliko naši građani zapravo trguju putem drugih platformi koje su se u posljednje vrijeme pokazale prilično nepouzdanima i svakako je nešto što je izvan našeg dosega. Ne možemo na internetu kontrolirati ni vidjeti koliko oni trguju, govori.

Odlučite li se ulagati u kriptovalute, budite oprezni na svakom koraku. I imajte na umu da vrijednost, kao što može brzo porasti, jednakom brzinom može i pasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!