08:03 / 04.09.2019.

Autor: Hina

Privremeno vjerovničko vijeće za refinanciranje roll-up kredita, dobavljači preglasani

Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL

Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na pitanje novinara je li postignut kompromis Vidaković je odgovorila da za sada nema kompromisa u vezi s isplatom graničnog duga.
Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora je s tri glasa predstavnika financijskih vjerovnika, a protiv dva predstavnika dobavljača, izglasovalo refinanciranje roll-up kredita. Predstavnica dobavljača Marica Vidaković glasovala je telefonski. 

- Nastavit ćemo s radnjama koje su još potrebne kako bi završili refinanciranje SPFA kredita obveznicom ovog petka. Sada nema više nikakve prepreke za uspješno zaključenje transakcije, čime ćemo ispuniti jedan od važnih uvjeta i zadataka koji nam je postavljen nagodbom vjerovnika Agrokora, a to je refinanciranje SPFA kredita, izjavio je rekao je zvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško. Napominjući da današnje glasovanje o refinanciranju nije imalo "apsolutno nikakve veze s uvjetnim plaćanjem dobavljačima", Peruško kaže da mu je "žao što su pojedini predstavnici dobavljača pretpostavili taj svoj interes interesima svih drugih sudionika procesa".

Na što su dobavljači bili spremni pristati

- Mi smo svojim pisanim prijedlozima, vrlo jasno bili spremni na kompromis. To znači najmanje 50% isplate duga za godinu u kojoj se ostvario rezultat, odnosno za proteklu godinu, uz ograničenje ukupnog iznosa na 10 milijuna eura godišnje, poručila je prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača Marica Vidaković. Uz to su tražili i da Fortenova s predstavnicima Udruge dobavljača najkasnije do konca listopada 2019. definira objektivne kriterije za utvrđivanje dostatne likvidnosti, koja bi bila osnova za isplatu preostalih 50 posto graničnog duga. Posljednji prijedlog odnosio se na izuzeće spomenutog ograničenja iz novog ugovora o refinanciranju na granični dug, ističe Vidaković.

- Iako su pregovori trajali do neposredno pred početak Privremenog vjerovničkog vijeća, uprava Fortenova grupe nije prihvatila niti jedan prijedlog dobavljača pa niti onaj najvažniji koji se tiče sporne klauzule ograničenja isplate graničnog duga, stoga predstavnici malih i velikih dobavljača nisu imali drugu mogućnost, nego glasati protiv davanja suglasnosti izvanrednom povjereniku za preuzimanje novog jamstva, ističe Vidaković. Naglašava kako će dobavljači i Udruga dobavljača poduzeti pravne radnje kako bi se ispoštovala nagodba u Agrokoru.

Ponuda za plaćanje graničnog duga podignuta na devet milijuna eura

Po riječima Fabrisa Peruška, Fortenova je svoju ponudu za plaćanje graničnog duga u ovoj godini podigla na devet milijuna eura, ali taj prijedlog nije bio prihvaćen.  Peruško podsjeća i da su u Fortenovi priznali granični dug od 17,5 milijuna eura. "Podsjećam i da nagodba ni na koji način ne predviđa dinamiku plaćanja tog duga, već je ona predmet dogovora temeljeno na mogućnostima plaćanja. Mi smo napravili stvarno sve što je bilo u našoj mogućnosti da dogovor postignemo. Do njega nažalost nije došlo, no ono što je najvažnije je da refinanicranje nije dovedeno u pitanje i u konačnici to je u najboljem interesu svih dionika ovog procesa, uključujući i naše dobavljače", zaključio je Peruško.

Refinanciranje kredita i granični dug

Fortenova grupa refinancirat će roll-up kredit iz lipnja 2017. izdanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz kamate od 7,3 posto plus EURIBOR, uz donju granicu od 1 posto, a refinanciranje predvodi američki investicijski fond HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke.
Roll-up kredit od 1,06 milijardi eura realiziran je u lipnju 2017. za pokriće dugova Agrokora.

Pregovori o njegovu refinanciranju trajali su dulje s obzirom na to da je taj kredit, prema podacima s početka travnja kada je s radom počela i Fortenova grupa koja je preuzela poslovanje Agrokor grupe, imao tada osnovne kamate od 11,5 posto, a koje su do rujna, kada kredit istječe, trebale narasti do 14 posto, a efektivno do 18 posto.

Ukupni granični dug iznosi 70 milijuna eura, a nastao je tijekom dva mjeseca prije ulaska izvanredne uprave u Agrokor za isporučenu robu dobavljača, čija naplata je dospijevala nakon 10. travnja 2017. Nagodbom je utvrđeno da je isplata, koja će se provesti u četiri godine, nužna ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na lanjske rezultate Konzuma dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura.

Vidaković: Nagodba je za nas sveto pismo

- Apsolutno nije bitno što mislim ja ili netko drugi. Nagodba je za nas sveto pismo, ustvrdila je prije glasovanja Marica Vidaković. Na upit kakvo je njezino stajalište u vezi s refinanciranjem roll-upa kazala je da zastupa stajalište interesne skupine čije bi pravo moglo biti narušeno iz nagodbe. Odgovarajući na upit o visini kamatne stope na refinanciranje roll-up kredita, Vidaković je kazala da je previsoka s obzirom na kolateral.Pucar: Tri glavna prijedloga dobavljača

Predsjednik Udruge dobavljača i čelnik Podravke Marin Pucar sinoć je izjavio kako vjeruje da će se postići dogovor s Fortenovom, a s jučerašnje šire koordinacije Upravnog odbora Udruge dobavljača tri su glavna prijedloga. Prvi je minimalni iznos isplate graničnog duga. Drugi element i drugi kriterij jasno je utvrđivanje razine likvidnosti za isplatu ostatka graničnog duga i treći, koji je dosad možda bio i najsporniji, da se iz ugovora s novim kreditorima makne limit koji su oni postavili - da je maksimalni iznos koji se može isplatiti dobavljačima 5 milijuna eura, odnosno u 3 godine 10 milijuna eura, rekao je Pucar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!