Probijen tunel Komorjak kod Omiša

30.04.2021.

16:33

Autor: Željko Valčić/I.H./Regionalni dnevnik/Hina/IMS/HRT

Probijanje tunela Komorjak u Omišu

Probijanje tunela Komorjak u Omišu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Petnaestak dana prije roka probijen je tunel Komorjak iznad desne obale Cetine, jedan od ključnih objekata omiške obilaznice. Ta će prometnica konačno rasteretiti promet na magistrali od Splita do Omiša. 

Paralelno s tunelom gradi se pješački prolaz. Investitori su Hrvatske ceste, a izvođač je tvrtka Strabag. Ugovorni završetak svih radova je rujan 2022. Probijanje izlaza iznad desne obale Cetine bilo je iznimno zahtjevno zbog sigurnosnih razloga - ni jedan kamen nije smio pasti niti na na cestu ispod otvora tunela niti u Cetinu. 


Direktor Strabaga za Hrvatsku Veljko Nižetić je ustvrdio da je to probijanje tunela Komorjak jedan od najtežih cestovnih projekata u Hrvatskoj. Dodao je da je utvrđena šteta od deset tisuća kuna, od miniranja prije dva dana. 


Glavina posla obavljena je u nekoliko kontroliranih eksplozija. Posao nastavljaju strojevi. Završetak radova na ovoj dionici očekuje se u rujnu 2022. U sastavu dionice je, naravno i most preko Cetine dug 215 metara. Vrijednost radova je 174 milijuna kuna. 


Završnom probijanju tunela prisustvovao je ministar prometa Oleg Butković, koji je ocijenio da je riječ o vrlo vrijednom projektu za Splitsko-dalmatinsku županiju jer je dio rješenja velikog problema prometa na relaciji Split-Omiš. 


Zbog sigurnosti i probijenja otvora tunela u punom opsegu do 1. srpnja bit će zatvorena lokalna cesta prema omiškoj zagori čije je zatvaranje svojedobno izazvalo veliko proitivljenje stanovništva. Očekuje se da će realizacija toga projekta prometno rasteretiti gradsku jezgru Omiša i smanjiti gužvu, posebno za vrijeme turističke sezone.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!