Problemi poljoprivrednika zbog Hidroelektrane Orlovac

19:00 / 03.06.2021.

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Problemi poljoprivrednika u Cetinskoj krajini

Problemi poljoprivrednika u Cetinskoj krajini

Foto: Regionalni dnevnik/HRT / HTV

Poljoprivrednici iz Rude, malog mjesta u Cetinskoj krajini, u teškoćama su - što zbog vremenskih nepogoda, što zbog obližnje hidroelektrane. Kažu da hidroelektrana u njihovu rječicu ispušta prevelike količine vode pa su polja sve donedavno bila poplavljena, a proljetni su radovi kasnili i mjesec dana. Napominju da to nije prvi put, da šteta nije mala, ali to, čini se, nikoga ne zanima.


Poljoprivrednik Ante Kamber na svojih 800-tinjak metara četvornih ima mnogo plodova. 

- I krumpir, luk, poriluk, patlidžan, selen, mrkva. Tu je sve živo, kazao je. 

No ove godine, prema svemu sudeći, od toga neće biti gotovo ništa. A sve "zahvaljujući" Hidroelektrani Orlovac.

- Non-stop je radila, 10-15 dana. Nikako nije prekidala, ni noću ni danju. Onda su udarile podzemne vode, tako da mi to nismo mogli obrađivati, rekao je Stipan Matijašević iz Rude. 

Mirko Crljen napominje da sve što je posadio, voda je „popila”. Trošak nije zanemariv, a odšteta je slaba ili nikakva. 

- Doveo sam i platio 3-4 puta čovjeka koji je orao, frezao, brazdao. Nije mogao prvi ni drugi put. Sve sam to morao platiti, dodaje Crljen. 

Matijašević se sjeća da su mu jedne godine isplatili nešto sporazumno, ali da on nema ni krumpir ni išta svoje. Nema komu se nisu obraćali za pomoć, ali je sve bilo uzalud. Kaže da su prepušteni sami sebi. Kamber razumije da se bez struje ne može živjeti, ali smatra da HEP onda treba nekako drugačije postupiti. Crljen predlaže da rijeku ne bi trebali pustiti 105 ili 110 posto, već 80 ili 90 posto. Tako bi vuk bio sit, a koza cijela, rekao je.

Iz HEP-a poručuju da je povećana proizvodnja Orlovca posljedica pražnjenja Buškog blata gdje se priprema brtvljenje jezera. Rad elektrane inače određuju potrebe cijeloga sustava, a Hrvatske vode koje prate stanje nizvodno od nje nisu utvrdile odstupanja. Iako dosad nije zaprimljen nijedan, svaki dokumentirani zahtjev za naknadu štete, poručuju, odgovorno će razmotriti i postupiti u skladu s propisima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!