15:30 / 26.11.2018.

Autor: A.B./M.M./HRT

Problemi ugostitelja

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugostitelji su jednoglasni - visoki PDV, loš obrazovni sustav i nedostatak kvalitetne radne snage te brojna davanja problemi su s kojima se godinama bore.
U Šibeniku se održava najveće godišnje okupljanje radnika iz turističkoga sektora - Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Ugostitelji nisu zadovoljni. Jer ono što je dosad učinjeno kažu, nije dovoljno. Gotovo 500 sudionika je jednoglasno - visoki PDV, loš obrazovni sustav i nedostatak kvalitetne radne snage te brojna davanja problemi su s kojima se godinama bore.

Nisu zadovoljni u Hrvatskoj obrtničkoj komori novim predloženim modelom strukovnog obrazovanja te činjenicom da su, kao i Gospodarska komora te Hrvatska udruga poslodavaca, odjednom izostavljeni iz Radne skupine koja ga je izrađivala. 

Ponovno se eksperimentira sa sustavom dvojnog obrazovanja, upozoravaju ugostitelji.

"To što mi želimo, to smo već nekoliko puta rekli - jedinstveni sustav je vrlo jasan kod nas, više prakse, manje teorije", rekao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a.

No, ono što se mijenja nije uopće na tragu toga.

"Po ovome programu, svaki će poslodavac-obrtnik trebati uzeti naučnika u radni odnos - ne znam kako će to biti izvedivo ako je dosada bilo puno prigovora da ne plaćaju pojedinci naknadu naučniku, kako će sada platiti mirovinsko, zdravstveno i sva ostala davanja", kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Stoga je na novi model obrazovanja odaslan niz primjedbi. A imaju ih već dulje vrijeme i na PDV. Jer smatraju ugostitelji da niz poreznih rasterećenja nije dovoljan.

Problem su ugostiteljima i prerevni inspektori. Smatraju da nadzor treba postojati, ali i razumijevanje u pojedinim situacijama, posebice kada ugostitelji sudjeluju u brojnim lokalnim manifestacijama.

No, osim o problemima, raspravljat će se dva dana na Kongresu i o brojnim drugim temama, važnima za unapređenje poslovanja - od povlačenja novca iz europskih fondova do svih prednosti digitalne tehnologije, suradnje s lokalnim proizvođačima i drugoga.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!