Procjena DZS-a: BDP u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto

26.11.2021.

12:55

Autor: Hina/HRT

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Prema prvoj procjeni, BDP je u trećem tromjesečju ove godine realno veći za 15, 8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. I sezonski prilagođeni podaci u odnosu na prethodno razdoblje pokazuju pozitivnu stopu promjene od 2,7 posto. Najviše je u ljetnim mjesecima na rast BDP-a utjecala odlična turistička sezona, ali znatan doprinos dali su i izvoz robe te potrošnja građana.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.  To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom. Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti u proteklom kvartalu zahvaljuje se, među ostalim, niskoj bazi, budući da je u trećem tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja covida-19 zabilježen pad BDP-a od oko 10 posto na godišnjoj razini.

Rast gospodarstva u trećem kvartalu ove godine zahvaljuje se rastu gotov svih sastavnica BDP-a, a najviše osobne potrošnje, najveće sastavnice. Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 16 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nešto sporije u odnosu na 18,2-postotni rast u drugom kvartalu. Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 48,8 posto na godišnjoj razini.

Pritom je izvoz roba porastao 13,1 posto, a usluga 71,6 posto, ponajviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 13,9 posto na godišnjoj razini. Pritom je uvoz roba porastao za 12,4 posto, dok je uvoz usluga skočio 22,3 posto. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 7,6 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 18,1 posto.

No, državna je potrošnja u proteklom tromjesečju pala, za 4,5 posto na godišnjoj razini. Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, hrvatsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 15,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo za 2,7 posto. To je brži rast od prosjeka u Europskoj uniji. Prema posljednjim podacima Eurostata, u trećem je tromjesečju sezonski prilagođeni BDP u EU porastao 3,9 posto na godišnjoj, a 2,1 posto na kvartalnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!