20:24 / 13.10.2020.

Autor: Ana Bralić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Produženi "Tjedan odmora vrijedan"

Foto: arhiva, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: arhiva, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bezbroj vidikovaca, 47 kilometara poučno-pješačkih staza i čak 470 kilometara biciklističkih ruta.
Nacionalni park Krka ove je sezone naš najposjećeniji park, a kako bi ondje i dalje privlačili, u prvom redu, domaće posjetitelje - priključili su se akciji "Tjedan odmora vrijedan". Ali, ne samo jedan tjedan već svih vikenda u listopadu u park će se moći ući po promotivnoj cijeni. U Parku zaista neprekidno ulažu u infrastrukturu i zaštitu prirode pa im je želja upis na UNESCO-vu listu.

➡️ Upola niže cijene na sve turističke proizvode 
➡️ Herman: Vrijeme je okrenuti se više domaćim turistima

Bezbroj vidikovaca, 47 kilometara poučno-pješačkih staza i čak 470 kilometara biciklističkih ruta. Godine ulaganja u ovakvu posjetiteljsku infrastrukturu pretvorile su nacionalni park Krka u važno rekreacijsko područje, ne samo za lokalno stanovništvo, već i za sve posjetitelje, zaljubljenike u aktivan boravak u prirodi.

- Koristeći ove staze posjetitelji mogu steći izravan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa, ali i bogate kulturno-povijesne baštine u NP Krka. Cilj je kroz razvijanje održivih oblika posjećivanja koji su kompatibilni sa resursom kojeg štitimo razviti upravo pješačenje i biciklizam koji ostavljaju najmanji utjecaj na prirodu, objašnjava rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka Katia Župan.

- Mi izrazito cijenimo sve ljude koji nas posjećuju i znamo da su oni naši najbolji glasnogovornici. Samim dolaskom u park ljudi se educiraju i upoznavaju s bogatom kulturno-povijesnom baštinom i zaštićenom prirodom i oni to svoje oduševljenje prenose, naravno, usmenom predajom dalje i smatramo da je to naša najbolja reklama, kaže ravnateljica NP Krka Nella Slavica.Pa je promotivna cijena ulaznice vikendima u listopadu pravi mamac za sve one koji vole biti u prirodi. Vrijeme je migracija ptica, a Krka spada u vrijedna ornitološka područja. Posebno je važno odmorište za ptice preletnice i zimovalice, tako da svi ljubitelji promatranja ptica mogu uživati u ovom jesenskom razdoblju. Jer Krka i u jesen oduševljava posjetitelje, bez obzira jesu li već ranije posjetili ovaj nacionalni park.

A Krka nudi mnogo zanimljivih kutaka - od najposjećenijeg Skradinskog buka do manje poznatih, ali jednako aktraktivnih lokaliteta uzvodno. Rimski put i poučno-pješačka staza koja na lijevoj obali spaja dva slapa - Brljan i Manojlovac. Oni su bili važne komunikacijske i strateške točke koje su staro doba povezivale rimski vojni logor Burnum i prapovijesni lokalitet Ilirsku gradinu koja je nastavila živjeti i u antičko vrijeme. 

Promotivne cijene i bezbroj sadržaja nesumnjivo će i u listopadu na Krku privući barem domaće posjetitelje. Ukupno ih je dosad park obišlo više od 400 tisuća, što je tek trećina prošlogodišnjeg broja. No, dovoljno da Krka bude naš najposjećeniji nacionalni park ove pandemijske turističke sezone. 

No, nije cilj samo nadoknaditi prihode. Već ono što i jest primarna zadaća parka - što bolja zaštita prirodnih resursa. Pa se priželjkuje mjesto na popisu svjetski zaštićene baštine, i to u kategoriji "Man and biodiversity" - "čovjek i priroda".

Prvi važan korak već je napravljen - radi zaštite sedre, temeljnoga Krkinog fenomena, od sljedeće godine bit će zabranjeno kupanje podno Skradinskog buka, najduže sedrene barijere u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!