11:40 / 03.04.2018.

Autor: I.B./HRT

Prof. Domazet: Trgovinskim ratom nitko ne dobiva - svi su na gubitku, svaka nacija

-

-

Foto: - / -

Tko će sve biti na gubitku u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine komentirao je za Studio 4 financijski stručnjak prof. dr. Tihomir Domazet.
Da je Trgovinski rat na pomolu potvrdila je Kina uvođenjem carine na 128 američkih proizvoda. Vrijednost uvozne robe za dostiže 3 milijarde dolara, a na popisu su i brojni prehrambeni proizvodi poput svinjetine i voća. Građani Kine odobravaju uzvratni udarac svoje države nakon objave Donalda Trumpa o podizanju carina na čelik i aluminij. Tko će biti na gubitku komentirao je za Studio 4 financijski stručnjak prof. dr. Tihomir Domazet.

"Na te dvije sirovine odlazi oko 2 posto ukupnog uvoza SAD-a koji iznosi godišnje 2.859 000 milijardi dolara, od kojeg je deficit 566 milijardi. Naravno da su kineske protumjere bile očekivane", ustvrdio je.

Na pitanje je li kineski udarac razmjeran, Domazet  je rekao da je "to tek početak onoga što slijedi. Početak, gdje se ne vidi kraj. A kraj je zapravo takav da su totalno narušeni međunarodni trgovinski odnosi i to se potom može s pravom nazvati trgovinski rat", istaknuo je. "A vjerovatno hoće - to je očekivano", dodao je.

"Posljedice će biti da će globalni razvoj biti niži, splasnut će. Postoje procjene da sa 10 postotnim povećanjem opće carine, da će svjetski BDP pasti za oko 1 posto. Dolazi do stagnacije. Pritom će i druge zemlje imati posljedice, štete od toga. Spomenut ću dvije. Jučer je prvi ekonomski čovjek Hong Konga obznanio da će svako peto radno mjesto u ovoj eskalaciji trgovinskog rata biti pod upitom, da će možda nestati. I kakve će posljedice imati za veliku zemlju kao što je Bangladeš koji ima oko 158 milijuna stanovnika i izvozi samo jedan vrlo jednostavan proizvod - kao što je tekstil, odjeća. Ako toga nema, zbog ovih mjera, kod njih tada može doći do gladi", naglasio je.

"Ono što je najvažnije - ako se obistine ove najave predsjednika Trumpa da on namjerava uvesti zaštitne carine ili protekcionističke mjere za visoku tehnologiju, najnoviju tehnologiju - to može imati goleme reperkusije. Zato što se novi razvoj zemalja cijelog svijeta, uključujući Hrvatsku, treba i može jedino ostvarivati na novi način temeljen na novoj tehnologiji. Ako te tehnologije nema, ili je teško do nje doći, možemo sami zaključiti kakve posljedice mogu biti", istaknuo je.

"Možemo jednostavnije reći da ovim protekcionističkim mjerama, odnosno trgovinskim ratom - nitko ne dobiva - svi su na gubitku, svaka nacija. Može se očekivati da će i druge nacije donijeti svoje mjere zaštite što znači da je to daljnje smanjivanje trgovine svijeta, obujma, to znači daljnje kooperacije. Reći ću vam jedan primjer, udio Kine u cijeni Iphone-a, koji je "made in china" je 4 posto. 

"Ove Trumpove mjere su prije bazirane na populizmu, tako je i dobio izbore. To je ekonomski nacionalizam koji neće donijeti ništa dobroga i opasnost da se predsjednik SAD-a, vojno najmoćnije zemlje svijeta, može poduzeti nekakve dodatne mjere, ako ove ekonomske ne uspiju, pa se u tom scenariju mogu očekivati i izvanekonomske, vojne mjere. Prvenstveno prema sjvernoj Koreji i Iranu što mnogo ozbiljnije dovodi u pitanje sve ono o čemu razgovaramo", istaknuo je Domazet.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!