12:41 / 30.03.2019.

Autor: Ivica Đuzel/M.Š./HRT

Proglašeni najbolji privatni iznajmljivači

-

-

Foto: - / -

Broj privatnih iznajmljivača neprestanoraste. Već je 700 tisuća kreveta u obiteljskom smještaju. Najviše ih je u Dalmaciji, Splitu, Makarskoj te u Vodicama.
Broj privatnih iznajmljivača neprestanoraste. Već je 700 tisuća kreveta u obiteljskom smještaju. Najviše ih je u Dalmaciji, Splitu, Makarskoj te u Vodicama. Na godišnjem okupljanju u Splitu, najboljima u 2018. godini dodijeljen je "Turistički cvijet za kvalitetu".

U 10 pomno odabranih kategorija i u velikoj borbi za ovogodišnji turistički cvijet, glavna nagrada otišla je u Gorski kotar. Apartmani Sabina iz Fužina otvoreni su cijele godine.

- Fužine su pomalo 365 destinacija a protekla godina je za mene bila doista rekordna i moja popunjenost je više od 200 dana, kaže Sabina Urbanc, najbolja hrvatska iznajmljivačica.

U 2018-oj rast dolazaka u obiteljskom smještaju bio je 10 posto. Hrvatska gospodarska komora potrudila se na petom nacionalnom forumu predstaviti najaktualnije teme iz zakonodavstva, porezne politike, educirati okupljene iznajmljivače kako se izdvojiti iz mase.

- Ovo izdanje foruma posvetili smo načinima na koje naši iznamljivači mogu to postići ali i načinima financiranja koje će im omogućiti ulaganje u kapacitete, kaže direktorica Sektora za turizam Ana Klarić.

Privatni smještaj i dalje je izrazito sezonski, a 69 posto objekata ima 3 zvjezdice. Najavljena rekategorizacija i neće biti bauk, tvrde u resornom ministarstrvu, jer bi njome trebalo biti obuhvaćeno samo 20-ak tisuća objekata, što je manje od 20 posto.

- Po odazivu na program mikro-kreditiranja koji imamo i koji je namjenjen isključivo privatnim iznajmljivačima imamo nevjerojatan odaziv i prema informacijama iz bankarskih krugova jako puno interesa, kaže državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

Program mini-kreditiranja prate povoljne kamate od 2 do 2 cijela 7 posto, rok otplate je 10 godina uz godinu počeka, a može se dobiti najviše 50 tisuća eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!