16:15 / 30.04.2019.

Autor: Sani Lukić/E.L.S./HRT

Proglašeni najuzorniji mljekari

-

-

Foto: - / -

Iz ministarstva napominju da ciljanim mjerama nastoje oporaviti mljekarstvo. Među ostalim sa 195 milijuna kuna u tri godine za kupnju i uzgoj junica.
U Hrvatskoj je proizvodnja mlijeka lani pala za 5 posto u odnosu na godinu prije, a polovinu domaćih potreba i dalje podmirujemo uvoznim. Ministarstvo poljoprivrede nizom mjera pokušava pomoći tom sektoru. Naglasci su to sa skupštine Hrvatske mljekarske udruge koja je proglasila  i najuzornije mljekare.

Plaketu za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka simentalske pasmine u Virovitičko-podravskoj županiji dobio je Branko Karamarković iz Ilmin Dvora kod Slatine. Od proizvodnje za vlasitite potrebe stigao je do 75 krava. No i dalje je u mljekarskoj računici najvažnija cijena mlijeka.

- Kunu 80 još uvijek nije cijena gdje se mi možemo pokriti i reći da stvarno možemo živjeti od toga - kaže Karamarković.

Iz ministarstva napominju da ciljanim mjerama nastoje oporaviti mljekarstvo. Među ostalim sa 195 milijuna kuna u tri godine za kupnju i uzgoj junica.

Među mljekarima holstein pasmine najuzornije je gospodarstvo Zlatka Brlića iz Kapela-Dvora. Iako je zadovoljan svojim poslom, kaže kako bi u odnosu na svakodnevni trud bez radnog vremena zarada u mljekarstvu trebala biti znatno veća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!