Proglašeno pet najboljih između 37 projekata

25.10.2022.

Zadnja izmjena 23:30

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Dnevnik/HRT

Proglašeno pet najboljih županijskih EU projekata

Proglašeno pet najboljih županijskih EU projekata

Foto: HTV / HRT

Treću godinu zaredom organizira se izbor za najbolji županijski europski projekt. Ove godine prijavljeno ih je 37. Odabrano je pet najboljih, a nagrade odlaze u Zadarsku, Istarsku, Virovitičko-podravsku i Primorsko-goransku županiju te Grad Zagreb.

Izbor najboljeg europskog projekta pokrenut je radi poboljšanja životnih uvjeta građana u lokalnim zajednicama. 


U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji najbolji je projekt CrossCare Grada Zagreba. Riječ je o usluzi radne terapije kao integrirane skrbi u kući za starije osobe koja je u protekle dvije godine osigurana za 383 osobe.


- Zaposlili smo pet radnih terapeuta koji su obilazili naše starije sugrađane, osobe starije od 65 godina i radili na njihovoj socijalnoj uključenosti, smanjenju diskriminacije i prilagođavali im prostor kako bi bio adekvatan njihovu psihofizičkom stanju, rekla je Mirela Šentija Knežević iz Grada Zagreba.


Zahvaljujući novcu iz fondova EU-a u kategoriji doprinos znanosti i inovacijama nagradu je odnio projekt Coastenergy, kojim je osnovano devet obalnih energetskih čvorišta koja su u rad aktivno uključila 40 talijanskih i hrvatskih tvrtki.


- Ovaj projekt će doprinijeti mogućnosti korištenja plave energije, dakle, potencijal mora, i to ne samo za Istru, nego i za sve priobalne gradove i županije. Mislim da su kolege prije ove energetske krize prepoznali što je budućnost, rekao je istarski župan Boris Miletić.


Nagrađen je i europski projekt Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana", kojim je obuhvaćeno 20 kaštela i dvoraca u Primorsko-goranskoj županiji. 


- Mi smo htjeli imati jednu rutu koja je svehrvatska, a prije svega sve-naša, primorsko-goranska, o krčkim knezovima Frankopanima, o njihovu putu, životu i djelu u borbi za hrvatski identitet u našoj prekrasnoj povijesnoj baštini, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Ove godine u izboru za najbolji županijski projekt sudjelovalo je 37 europskih projekata iz 19 županija - najviše do sada.


- Zahvaljujući radu samih županija i njihovih institucija, ali i naše lokalne i regionalne razine, mi smo već sada na 77 posto isplaćenih sredstava za sve projekte koji su se diljem Hrvatske realizirali, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


U posljednje dvije godine županije su ubrzale proces povlačenja novca iz fondova Eu-a, a projekti su sve inovativniji i kvalitetniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!