Program "Zaželi": Piletić u Splitu uručio 29 ugovora

19.10.2022.

17:35

Autor: Hina/HRT/D.S.

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio je u Splitu 29 ugovora, vrijednih više od 28 milijuna kuna, u sklopu programa "Zaželi", na temelju kojih će se zaposliti 360 žena koje će pružati usluge i pomoć za 3600 korisnika.


Ministar Marin Piletić podsjetio je da je Vlada osigurala dodatnih 245 milijuna kuna za realizaciju programa "Zaželi" u kojem se zapošljavaju žene koje brinu o starijima u njihovim domovima. 


Liste čekanja za prijem u domove za stare i nemoćne u nekim slučajevima premašuju i deset puta više nego što ima kreveta, a ovakvim angažmanom žena kroz program "Zaželi" omogućava se da osobe u potrebi ostanu u svojim domovima i tako se rasterećuju domovi za stare i nemoćne, rekao je Piletić.


Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s najavama izmjena Zakona o radu, po kojima će nedjelja biti neradni dan, rekao je kako ne misli da će to dovesti do povećanja otkaza.


- Želimo omogućiti dio radnih nedjelja, isto tako izvan turističke sezone omogućiti da se rad nedjeljom definira, da se plati više jer po sadašnjem Zakonu o radu imamo definirano da bi se taj rad trebao platiti više, ali nije definirano koliko, istaknuo je Piletić. Dodao je kako bi svima onima koji zbog svjetonazorskih razloga ne žele raditi nedjeljom to pravo trebalo omogućiti, ali ne pod uvjetom da bi to moglo prouzročiti raskid ugovora o radu.


- Ovo je iznimno osjetljivo socijalno i političko pitanje, nipošto ne bih rekao da je to ekonomsko pitanje, istaknuo je Piletić i dodao kako je Ustavom definirano da svi koji rade imaju pravo na odmor.


U vezi s pregovorima sa sindikatima javnih i državnih službenika, odgovorio je da nitko nije odbio ponudu Vlade za koju smatra da je korektna za djelatnike u tim službama. Istaknuo je da je u devet mjeseci tim djelatnicama povećana osnovica plaće za 10,32 posto.


Na novinski upit plaši li se najavljenog objavljivanja revizije poslovanja njegova ministarstva, Piletić je odgovorio niječno.


- Ne bojim se ničega jer ako je bilo što krivo, bit će to u nalazu i javno dostupno. Nije prvi put, s obzirom na dužnosti koje sam prije obnašao, da revizija daje svoje mišljenje da neke stvari korigiramo, rekao je.


Ministar Piletić je nakon Splita u Imotskome podijelio ugovore vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja na području Imotske krajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!