Programi učenja, brojne mogućnosti za novi posao

31.01.2022.

07:00

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HRT

Cjeloživotno obrazovanje, ilustracija

Cjeloživotno obrazovanje, ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

Cjeloživotno učenje omogućuje napredak na poslu, ali i veću mogućnost zaposlenja ili promjenu radnog mjesta. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, čak 94 posto poslodavaca očekuje od svojih zaposlenika da stalno nadograđuju svoje poslovne sposobnosti. 

I dok u Europskoj uniji svaka druga odrasla osoba sudjeluje u barem jednom programu učenja godišnje, u Hrvatskoj se to planira dostići tek za 8 godina.

Za Helenu Tomić, šestomjesečni program oblikovanja predmeta od keramike počeo je kao hobi. Ali verificirani program uz stručno vodstvo otvara brojne mogućnosti i za novi posao. Prednost ovog tečaja je što nudi upis u radnu knjižicu što Heleni daje mogućnost kasnijeg bavljenja ovim zanatom i možda otvaranjem obrta. 

- Jedno desetak ljudi iz našeg verificiranog programa je otvorilo obrt, uzelo poticaje od države i vrlo uspješno rade, kaže Mirjana Rajković, stručna voditeljica programa Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Učenja, kao ni promjene posla nije se bojala Vanja Zorić, dobitnica nagrade za cjeloživotno učenje. Njegovateljica je, vlasnica obrta te buduća polaznica tečaja internetskog marketinga.

No, takvo stajalište, prema statistici, (grafika) ima samo 3,2% Hrvata koji su se lani odlučili za neki od kraćih ili duljih programa cjeloživotnog učenja. Najpopularniji su smjerovi, kaže referentica za upis polaznika Vlatka Vraneša - njegovatelji, gerontodomaćice, a sad ima više pomoćnika i asistenata u nastavi. 

Promjene nepovoljnih trendova nema bez ulaganja u nove programe. Tako je obrazovanje odraslih postalo stavka od 300 milijuna kuna u Nacionalnom planu oporavka. Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ile Živčić najavljuje i nove programe za obrazovanje.

Novi programi donose i nova pravila za ustanove za obrazovanje odraslih. Cilj je promjena i ulaganje u obrazovanje odraslih - omogućiti da u , kao i u ostatku Europske unije u njemu - do 2030. - sudjeluje polovina odraslih u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!