13:12 / 19.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Proizvođač Opela i Peugeota obustavlja proizvodnju kombija u Rusiji

Stellantis obustavlja proizvodnju u Rusiji

Stellantis obustavlja proizvodnju u Rusiji

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis objavio je u utorak da obustavlja proizvodnju u tvornici kombija u Rusiji zbog logističkih teškoća i sankcija uvedenih Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Četvrti po veličini proizvođač automobila u svijetu u Rusiji je proizvodio i prodavao brendove Peugeot, Citroen, Opel, Jeep i Fiat, ali njegov udio u ruskom tržištu automobila iznosi samo 1%.


Kompanija ima i tvornicu kombija u Kalugi, oko 201 kilometar jugoistočno od Moskve, u suvlasništvu s japanskim Mitsubishijem, koji je obustavio proizvodnju još početkom mjeseca.


- Budući da se iz dana u dan, ubrzanim tempom, uvode nove sankcije i protusankcije i da su se pojavili problemi u logistici, Stellantis je obustavio proizvodnju u Kalugi kako bi osigurao potpunu usklađenost sa svim sankcijama i protusankcijama i zaštitio radnike, poručili su.


Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares najavio je zatvaranje tvornice u Kalugi još krajem ožujka, zbog nestašice dijelova.


Stellantis je već u potpunosti obustavio izvoz i uvoz, odmah nakon invazije Moskve na Ukrajinu, i premjestio proizvodnju u zapadnu Europu. Zamrznuli su i planirana veća ulaganja. U Kalugi proizvodili su kombije samo za rusko tržište.


Otkako je Rusija 24. veljače započela, kako je naziva, "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, brojne strane kompanije privremeno su zatvorile trgovine i tvornice u Rusiji ili su objavile da odlaze i da se ne planiraju vratiti, podsjeća Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!