19:38 / 23.10.2018.

Autor: I.G./I.H./HRT

Proizvođači krumpira spas traže u Europi

-

-

Foto: - / -

Međimurci upozoravaju da će krumpir izvesti na zapad, dok će se kod nas prodavati onaj iz Trećeg svijeta.
Iako je godina po prinosima bila dobra, proizvođači krumpira na sjeveru zemlje nezadovoljni su cijenom otkupa. Optužuju otkupljivače i trgovačke lance da ih, cijenom od devedeset lipa po kilogramu - dovode na rub opstanka. Spas traže u izvozu u zapadnoeuropske zemlje gdje je urod krumpira desetkovala - suša...

U posljednja dva desetljeća proizvodnja krumpira u Hrvatskoj se prepolovila. Prekomjerni uvoz i niska cijena - uništili su mnoge proizvođače. Unatoč teškoćama Beličanci su ostali vjerni toj kulturi. Ova je godina bila dobra, izvadili su 80.000 tona krumpira.

Na domaćem su tržištu nezadovoljni - cijenom. Prozivaju otkupljivača - Marinadu. Tvrde da ruši cijenu i plaća premalo. Marinada takve optužbe odbacuje - u dopisu pišu da rade po zakonu.

Zaključuju da s kooperantima imaju korektne i poštene odnose, te ističu da ove godine cijena otkupa nije bila niža od kune i deset lipa po kilogramu. Poljoprivrednici tvrde da je i ta cijena preniska te ne pokriva osnovne troškove. Zbog sušne i loše godine na zapadu Europe cijena krumpira doseže - rekorde.

Međimurci upozoravaju da će krumpir izvesti na zapad, dok će se kod nas prodavati onaj iz Trećeg svijeta.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!