Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone usporile u travnju

15:46 / 02.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tvornica - ilustracija

Tvornica - ilustracija

Foto: Industryviews / Shutterstock

Rast proizvođačkih cijena u industriji EU-a i eurozoni osjetno je usporio u travnju, budući da su vlade nastojale ublažiti udar poskupljenja energenata nakon sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a proizvođačke cijene porasle su u travnju 1,3 posto u odnosu na ožujak kada su poskočile 5,4 posto, najsnažnije otkada je Eurostat u 2000. počeo objavljivati podatke.

U eurozoni uvećane su 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su bile porasle 5,3 posto, također najsnažnije otkada je europski statistički ured 1997. počeo objavljivati podatke za zonu primjene zajedničke europske valute.

Najsnažnije su na oba područja u travnju porasle cijene intermedijarnih dobara, za 3,9 posto u EU i za 3,8 posto u eurozoni, znatno snažnije nego u ožujku. Kompanije muku muče s nabavom dijelova zbog poremećaja u nabavnim lancima i lockdowna u Kini.

U energetskom sektoru proizvođačke cijene pale su 1,1 posto u EU i 1,2 posto u eurozoni. U ožujku bile su porasle 11,6 odnosno 11,1 posto, odražavajući šok na tržištu plina koji su izazvale sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Vlade su intervenirale kako bi zauzdale skok cijena energije i zaštitile proizvođače i potrošače od udara ukidanjem naknada za obnovljive izvore i subvencijama za kupnju plina na burzi.

Kada se isključi energija, proizvođačke cijene porasle su u EU 2,6 posto a u eurozoni 2,7 posto, izračunao je Eurostat.

Nagli pad u Irskoj

Među zemljama EU-a najsnažnije su u travnju na mjesečnoj razini pale proizvođačke cijene u irskoj industriji, za 16,4 posto. Slijede Rumunjska i Portugal s padom cijena za 3,2 odnosno 2,2 posto.

Najviše su pak porasle proizvođačke cijene u Slovačkoj, za 9,3 posto . Slijede Luksemburg i Bugarska s rastom proizvođačkih cijena za 6,0 odnosno 4,1 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene u industriji porasle su u travnju 2,6 posto u odnosu na ožujak kada su poskočile 3,9 posto, najsnažnije od listopada prošle godine.

Problemi s dijelovima i energijom

Na godišnjoj razini proizvođačke su cijene u EU i eurozoni u travnju porasle 37,0 odnosno 37,2 posto, najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke, odražavajući poremećaje u nabavi koje je izazvala pandemijska kriza i poskupljenje sirovina i energije.

U energetskom sektoru proizvođačke cijene bile su u travnju i u EU i u eurozoni dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Slijedi sektor intermedijarnih dobara gdje su cijene bile više za četvrtinu nego u prošlogodišnjem travnju.

Najmanje su poskupjela kapitalna dobra, za 7,5 posto u EU i za 7,2 posto u eurozoni.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene bile su u u EU u travnju više za 16,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a u eurozoni za 15,6 posto.

Hrvatska uz Austriju

Sve su zemlje EU-a bilježile dvoznamenkasti rast proizvođačkih cijena u travnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Najsnažnije su porasle u Danskoj i Irskoj, za 62,3 posto. Slijedi Rumunjska sa skokom cijena za 60,4 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene u industriji porasle su u travnju 28,4 posto, najsnažnije otkada Eurostat raspolaže podacima. U ožujku uvećane su za četvrtinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Sličnu stopu rasta proizvođačkih cijena bilježila je u travnju i Austrija, gdje je iznosila 28,6 posto.

Najskromnije su porasle cijene na Malti, za 9,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!