Proizvodnja gnojiva u Europi preskupa, uvoz iz SAD-a isplativiji

25.10.2022.

11:31

Autor: P.F./Hina

Korištenje dušičnih gnojiva u poljoprivredi

Korištenje dušičnih gnojiva u poljoprivredi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki izvoz dušičnih gnojiva snažno je porastao ovog ljeta nakon što je poskupljenje plina povećalo troškove proizvodnje u Europi, koja se okrenula uvozu.

Pojačani izvoz gnojiva iz SAD-u razotkriva dalekosežne posljedice rata u Ukrajini u globalnoj opskrbi hranom i energijom, konstatira Reuters.

Rusija je zbog invazije na Ukrajinu pod zapadnim sankcijama, a veliki je proizvođač gnojiva i prirodnog plina, ključnih za povećanje prinosa kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura. Europa je pak odlučila smanjiti ovisnost o ruskom plinu, a zatvoren je i cjevovod kojim se amonijak iz Rusije dopremao u jednu ukrajinsku luku. Tijesna opskrba toliko je podigla cijene gnojiva da su Ujedinjeni narodi u listopadu upozorili na moguću krizu dostupnosti. U Europi probleme je izazvao skupi plin koji je proizvođače prisilio na zatvaranje tvornica.

U takvim je uvjetima izvoz gnojiva iz SAD-a u kolovozu skočio na 370.000 tona i više se nego udvostručio u usporedbi s istim prošlogodišnjem razdobljem, prema podacima koje je za Reuters prikupila industrijska grupa The Fertilizer Institute. To je najviša mjesečna razina američkog izvoza otkako je institut počeo pratiti podatke 2013. godine.

Europski kupci istisnuli su domaće kupce gnojiva u SAD-u ali i u drugim izvoznicima, poput Indonezije i Malezije, ističe Alistair Wallace iz londonske Argus Medije.

Europske zemlje obično većinu uree uvoze iz sjeverne Afrike, ali sada su proširile uvoz i na udaljenije zemlje, rekao je Wallace.

Sredinom listopada cijene dušika u EU-u smanjile su se jer su neke europske tvornice ponovo pokrenule proizvodnju zbog nešto nižih cijena prirodnog plina, napomenuo je.

Unatoč skoku izvoza, odvojeni podaci TFI-ja pokazuju da je opskrba dušičnim gnojivima u SAD-u u lipnju nadmašena tek jednom u proteklih 10 godina, što signalizira promjene globalnih trgovinskih tokova, a ne nestašicu, ističe Reuters.

Još nije jasno je li SAD u srpnju i kolovozu proizveo više gnojiva nego inače ili su opskrbu većim dijelom preusmjerile u Europu, rekao je Jason Troendle iz TFI-ja, čije su članice CF Industries i Nutrien.

SAD je povijesno gledano mali izvoznik i njegova je sposobnost da popuni tržišnu rupu ograničena. Najviše su nabavu gnojiva iz SAD-a povećale europske zemlje, Francuska, Belgija, Norveška i Litva, ali i Maroko, Čile i Brazil, rekao je Troendle.

Europski poljoprivrednici nisu uspjeli prije sjetve na proljeće osigurati onoliko gnojiva koliko bi im bilo potrebno, zbog visokih cijena i ograničene ponude, upozorio je Pekka Pesonen iz europske poljoprivredne udruge Copa-Cogeca.

- Govorimo o ogromnim potrebnim količinama u kratkom vremenskom razdoblju, naglasio je Pesonen.

Poljoprivrednici u SAD-u mogli bi pak iduće godine posijati još više kukuruza. Anketa udruge Farms Futures prognozira najveću površinu pod kukuruzom u posljednjih 10 godina, od 94,28 milijuna hektara, što bi bilo za 6,4 posto više nego u ovoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!