16:39 / 23.09.2019.

Autor: HRT

Proizvodnja meda podbacila 30 posto

Foto: arhiva/PIXSELL

Foto: arhiva/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odrazilo se to i na godišnje ocjenjivanje meda na koje je u osječku Gospodarsku komoru ove godine pristiglo samo 67 uzoraka.
Slavonski proizvođači meda nezadovoljni su ovogodišnjim prinosom. Proizvodnja je, kažu, podbacila i do 30 posto, a kao najvažnije razloge navode povećani uvoz meda i mednih proizvoda te nepovoljne vremenske prilike. Odrazilo se to i na godišnje ocjenjivanje meda na koje je u osječku Gospodarsku komoru ove godine pristiglo samo 67 uzoraka.

Za mnoge je slavonske pčelare ova godina bila iznimno nepovoljna. Znatne oscilacije u temperaturi zraka te iznenadne i obilne oborine pčelinjim su zajednicama pričinile veliku štetu. Neki su pčelari zbog toga proizveli i do 75 posto manje meda, a imali su i dodatne troškove za prihranu kako bi pčelama osigurali uvjete za prezimljavanje. Ipak, proizvođači se nadaju da će kvaliteta ovogodišnjeg meda biti dobra, a to će se znati nakon što stručnjaci pomno vrednuju svaki pristigli uzorak.

Med s nekih svjetskih tržišta po okusu se ne može mjeriti s domaćim, napominju slavonski proizvođači, te upozoravaju da trenutačno uvozimo tri puta više meda nego što ga prodajemo u inozemstvu. Zato bi od velike pomoći pčelarima mogao biti i novi ciklus Nacionalnoga pčelarskog programa kojim će Vlada u sljedeće dvije godine za pomoć tom sektoru izdvojiti 3.2 milijuna eura.

U međuvremenu, službeni rezultati 24. ocjenjivanja meda u Osijeku bit će objavljeni 5. listopada na nacionalnoj manifestaciji, Danima meda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!