Projekt "Dolina vodika Sjeverni Jadran" dobio 25 milijuna eura

02.08.2023.

16:15

Autor: T.D./HRT/Hina

Obnovljivi vodik

Obnovljivi vodik

Foto: ilustracija / Shutterstock

Konzorcij koji čini 37 partnera iz Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji, uključujući tvrtke Gitone Kvarner i Maritime Center of Excellence, potpisao je ugovor s organizacijom Clean Hydrogen Partnership o sufinanciranju projekta "Dolina vodika Sjeverni Jadran" s 25 milijuna eura bespovratnih sredstava, priopćeno je u srijedu iz Maritime Center of Excellence-a.


Kako se ističe u priopćenju, provedba tog europskog projekta u sklopu programa Horizon Europe usmjerena je na uspostavu doline vodika, provodit će se od 1. rujna 2023., a trajat će 72 mjeseca i sadržavat će 17 pilot projekata na sva tri partnerska teritorija.

- Ono što je bitno za Hrvatsku je da ćemo kroz taj projekt dobiti Regionalni centar za vodik, a spomenute tvrtke će intenzivno raditi i na projektu razvoja i opremanja plovila na vodikov pogon, izjavila je direktorica tvrtke Maritime Center of Excellence Teuta Duletić.

U partnerstvu sudjeluje ukupno 37 organizacija (34 partnera i 3 pridružena partnera): poduzeća, sveučilišta, instituti i druge javne ustanove. S područja Hrvatske u projekt je uključeno 6 tvrtki, 3 znanstveno-istraživačke organizacije te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatski partneri dobit će ukupno 7,4 milijuna eura bespovratnih sredstava, navodi se u priopćenju.

Koncept projekta obuhvaća cijeli lanac korištenja obnovljivog vodika, od njegove proizvodnje, skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, prvenstveno industriji te kopnenom i pomorskom prometu. Projekt je dobio najveću ocjenu od svih vodikovih projekata koji su prijavljeni na poziv, a Europska komisija ga je istaknula kao vodeću inicijativu.

Industrijski dionici iz sve tri zemlje razvit će pilot projekte za proizvodnju više od 5000 tona obnovljivog vodika godišnje iz obnovljivih izvora energije te za njegovo skladištenje, distribuciju i korištenje. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je stvaranje tržišta obnovljivog vodika, kako u pogledu potražnje tako i u pogledu ponude, što bi ga učinilo konkurentnim energentom budućnosti, ističe se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!