Kupcima Varteksovih nekretnina olakšava se posao

24.02.2021.

09:08

Autor: HRT/M.N.

Bivša Varteksova robna kuća

Bivša Varteksova robna kuća

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXELL

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata jednoglasno je prihvatilo prijedlog projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ te će Povjerenstvo Vladi Republike Hrvatske uputiti na usvajanje odluku o proglašenju tog investicijskog projekta strateškim, objavili su iz varaždinske tvrtke koja je prisiljena prodavati vrijedne nekretnine kako bi preživjela.

Varteks je već desetljećima u teškoj poslovnoj i financijskoj situaciji, te je negativno poslovanje financirao rasprodajom vrijedne imovine, a prije zadnje dokapitalizacije je prodao ili prepustio bankama najvrjedniju imovinu, robne kuće u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu.


Nekorištene dijelove nekretninskog kompleksa prema ugorovu s bankama dužan je prodavati u svrhu zatvaranja preostalih kredita. 


Kroz projekt „Varteks kvart-urbana regeneracija“  nekretninski potencijal bi se u procesu urbane preobrazbe priveo novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.


Budućim kupcima Varteksovih nekretnina olakšava se posao


Zajedno s predstavnicima varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, operativna skupina obišla je područja obuhvata zone Varteksa radi sanacije, zaštite i očuvanje povijesnih sklopova sakralnih građevina, odnosno zadržavanja građevina za koje se predviđa sanacija ili rekonstrukcija s ciljem održivosti, daljnje vidljivosti i očuvanja graditeljske baštine, navode iz Varteksa.


Sve to ima za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone, dodaje se u objavi.


Varteks nema namjeru sam ulagati u nekretninske projekte, nego samo prodati neoperativnu imovinu, čuvajući povijesno vrijedne nekretnine, a transakcije za neke čestice su u tijeku.


Eventualno usvajanje projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ ne bi izravno utjecalo na financijsku situaciju Varteksa, ali budućim kupcima bi omogućilo jednostavnije dobivanje dozvola, uz istodobnu zaštitu urbanističkog razvoja Grada Varaždina, tvrde u Varteksu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!