07:03 / 30.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Promet industrije na godišnjoj razini pao 4 posto

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Posljednji podaci Državnoga zavoda za statistiku.
Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u kolovozu je u odnosu na na prethodni mjesec pao za 4,4 posto, dok je na godišnjoj razini smanjen za četiri posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu je pao za 4,4 posto u odnosu na srpanj, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 0,1 posto, dok je na stranom tržištu pao za 20 posto.

U kolovozu je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja kapitalnih proizvoda, za 28,1 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,6 posto. Pala je i prodaja intermedijarnih proizvoda, za 6,3 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije porasla za 12,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto.

Na godišnjoj je razini, u kolovozu ove u odnosu na isti lanjski mjesec, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije bio manji za četiri posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 4,3 posto, a na stranom za 6,9 posto.

Pritom je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala 10,6 posto, kapitalnih proizvoda za 8,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,3 posto.

S druge strane, prodaja energije je porasla za 6,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!