07:09 / 16.02.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Promjene na tržištu rada

Promjene na tržIštu rada

Promjene na tržIštu rada

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemijska godina ostavlja traga i na tržištu rada - broj nezaposlenih je za 15,6 posto veći nego u veljači prošle godine: tada je nezaposlenih bilo 137 977, a trenutačno ih je 163 602. Zabrinjava podatak da je od ukupnog broja čak 38% dugotrajno nezaposleno. Pritom je slobodnih radnih mjesta, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, 13 312. I dok građevinske tvrtke, zatrpane poslom, teško pronalaze domaće radnike, turističke bi, zbog neizvjesnosti uzrokovanih pandemijom, mogle sve potrebne radnike pronaći u Hrvatskoj.

Radnici građevinske tvrtke Kamgrad imaju pune ruke posla na novom trgovačkom centru. I nisu jedini. I drugi građevinari zatrpani su poslom, pa je teško naći domaće radnike.

- Hrvatskih radnika nema, neće ih biti i mi smo osuđeni na uvoz radne snage, no kao što vidite, unatrag par godina, otkad je povećan kvotni sustav, otvoreno je tržište i radne se snage na tržištu nalazi, rekao je vlasnik građevinske tvrtke Dragutin Kamenski.

No brojni su problemi sa stranim radnicima, od vještina i poznavanja jezika do složene administracije, kaže Dragutin Kamenski.

U turističkom sektoru, prije pandemije, imali su slične probleme s manjkom domaće radne snage.

- Danas je zaista teško reći kakva će biti ovogodišnja turistička sezona i koji će biti obujam poslovnih aktivnosti, ali iz današnje perspektive, velika većina zaposlenika i ove će godine doći iz Hrvatske, kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Koliko god je i dalje teško sagledati sve scenarije pandemije, pa i poslovnih planova, zamjetno je buđenje tržišta radne snage - kaže ministar rada.

- Raste potreba, raste potražnja za domaćom radnom snagom i radnom snagom uopće i to je nešto što će pozitivno utjecati na ekonomiju, naravno, odnosi se prije svega na hotelijerstvo, ugostiteljstvo i građevinu, naše najvažnije grane u ovo vrijeme godine, naglasio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Hrvatski radnici tradicionalno nisu skloni promjenama zanimanja ili mjesta stanovanja. Iako za bitne društvene promjene treba više vremena, pandemija je ipak utjecala i na tržište rada - kaže Predrag Bejaković.

- Ne možete ni očekivati da ćete biti zidar ili krovopokrivač u par mjeseci usavršavanja, za to vam trebaju godine iskustva i rada. Mislim da smo danas puno spremniji za prihvaćanje prekvalifikacija, dokvalifikacija i usavršavanja zato što smo svjesni da je prostor za novo zapošljavanje jako malen, a isto tako vjerujem da ćemo morati raditi i za manje novca, istaknuo je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

U kojem će smjeru nastaviti trendovi na tržištu rada, zasad je, kaže, teško prognozirati, baš kao i mnogo toga u vrijeme pandemije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!