19:10 / 28.11.2018.

Autor: Zvjezdana Heina/P.F./HRT

Pronaći radnike za novootvorene hotele postao izazov

-

-

Foto: - / -

Otvoreno je ili obnovljeno 40-ak hotela visoke kategorije. Izazov svima sada je pronaći najmanje 15.000 radnika za iduću sezonu.
Hotelijerima su se ove godine itekako isplatila ulaganja od 630 milijuna eura. Otvoreno je ili obnovljeno 40-ak hotela visoke kategorije i svi su bili izvrsno popunjeni. No, izazov svima sada je pronaći najmanje 15.000 radnika za iduću sezonu.

Godinu na izmaku hrvatski hotelijeri pamtit će po dobrom. Rasli smo 7% po broju noćenja i 10% po prihodu pa se očekuje odličan turistički prihod od oko 12 milijardi eura. Smanjivanjem PDV-a, turizmu bi još više raširili krila, upozoravaju hotelijeri.

Priželjkivanog poreznog rasterećenja iduće godine ipak neće biti. Možda tek 2020., i to smanjivanjem PDV-a na hranu u ugostiteljstvu.  Ova Vlada je velik iskorak napravila. "Idemo prema daljnjem rasterećenju. To nam donosi dodatno povećanje plaća, dodatno zapošljavanje da naši djelatnici ostaju u Hrvatskoj, a ne da odlaze u inozemstvo", kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Iako je u turizmu zaposleno 150.000 radnika, za iduću sezonu nedostaje ih barem 15.000. Vlada planira povećati kvote za uvoz radne snage, a hotelijeri radnike mame boljim plaćama i kvalitetnim smještajem.

Ohrabruje vijest da sve više naših hotela posluje cijelu godinu. I zanimljivo - neki su čak u studenom odlično popunjeni. Odraz je to kvalitetnih turističkih investicija, ove godine 630 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!