16:09 / 24.10.2018.

Autor: HRT

'Propadanje poljoprivrede je počelo prije 10, 15 godina'

-

-

Foto: - / -

Komentirajući Agrokor, Tolušić je rekao da je nakon nekakve početne galame i velikih priča i strahova zapravo sve prošlo odlično.
U današnjoj emisiji 'A sada Vlada', urednice Eliane Čandrlić Glibote, gostovao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.


'Uljanik ovako ne može funkcionirati'

Komentirao je situaciju u Uljaniku, rekao je da će i na Vladi biti jedno kratko izvješće. 'Vidi se kompletna situacija, uistinu ona prava kakva je, a to je da su izdana ogromna jamstva, da će država do kraja godine vrlo vjerojatno platiti negdje oko dvije i pol milijarde kuna tih jamstava koja dolaze na naplatu jer brodovi nisu napravljeni, da je dobar dio tih novaca, a to se vidi točno iz tih izvješća, da je velik dio tog novca potrošen nenamjenski. Ima puno posla i za DORH i za sve ostale institucije u svakom slučaju, kazao je ministar.

Dodao je da mu je žao radnika, ali ovo je način na koji Uljanik ne može funkcionirati - sada se svi prave da nitko ništa nije znao, kako to već standardno ide, ali činjenica je da su ogromni novci uloženi, da su trošeni nenamjenski, i da se u tu priču uvukao i 3. maj.

'Vlada pokušava i čini sve što može, ali Vlada neće činiti ništa nezakonito u ovom slučaju, razgovaramo sa nekoliko potencijalni partnera koji su pokušavali prije doći do Uljanika, odnosno do razgovora vezano uz potencijalna ulaganja. Nažalost, dočekala su ih zatvorena vrata, barem po mojim informacijama, i vidjet ćemo što će biti. Da je situacija dobra, definitivno nije. A nažalost tu su najmanje krivi radnici, ali bogme najviše kriva uprava', rekao je.

Ministar je pojasnio što će to značiti u danima koji su pred Uljanik grupom, nada se da će se pronaći strateški partner. 'Nemojmo biti naivni da će netko doći danas, pokucati, uložiti 300, 500 milijuna eura zato što je tu netko lijep i pametan. Mislim, netko radi dubinsku provjeru svih papira i ne vjeruje onome što vidi jer zna kako je to do sada funkcioniralo. Prema tome, to je nešto što će morati svi zajedno proći. Ja se nadam da će ta priča završiti dobro, ali trenutačno to zasigurno ne izgleda dobro i nije. Nije lijepo, bez daljnjega', dodao je.


O Agrokoru i aferama

Komentirajući Agrokor, Tolušić je rekao da je nakon nekakve početne galame i velikih priča i strahova zapravo sve prošlo odlično. 'Puno toga smo uložili, najviše vremena i živaca da se te stvari porješavaju i drago mi je da je tako ispalo. Da svi segmenti koncerna rade, da stvari funkcioniraju i u proizvodnji i u prodaji, da i rezultati su jako dobri u svemu, to je bar ono što po izvješćima koje ja vidim i očekujem da će tako biti i u budućnosti', dodao je.

'U početku, znači zapravo u jeku krize, stvarno je došlo do toga da nije bilo više niti hrane za životinje, prijetio je potpuni kolaps sustava. Danas i Belje i PIK, sve je zapravo, svi dijelovi koncerna rade kad govorimo o sektoru poljoprivrede. Rade ne dobro, nego odlično. Plasiraju se proizvodi, suradnja s kooperantima je na zavidnoj razini, plaća se na vrijeme', rekao je ministar.

Posebno mu je drago, kada govori s pozicije ministra poljoprivrede, da su sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva namirena, velik dio i malih i srednjih poduzetnika, pogotovo u sektoru poljoprivrede, a generalno svi su namireni sa puno većim iznosima u postotku nego da je tvrtka, odnosno cijeli koncern, otišao u stečaj ili u neki drugi vid likvidacije. 'Tu se napravilo jako puno, sačuvala se gospodarska stabilnost, uz sve to smo prošlu godinu završili po prvi puta i sa velikim suficitom, kad govorimo o centralnoj državi, ni to ne bi mogli da je Agrokor bio u kolapsu, u kakvom je zapravo trebao biti u onom samom početku kad se cijela stvar počela odvijati', rekao je.

Agrokor iza sebe vuče repove afera, hotmaila, stalno cure novi meilovi. S druge strane, Vladu opterećuje nova afera, kako se kolokvijalno u medijima nazvala, SMS afera. Tolušić je rekao kako se vidi koliko je tu zakulisnih igara, priča oko Agrokora, puno je tu bilo aktera koji nisu željeli ovakvo rješenje situacije, koji su iz nekih svojih osobnih partikularnih interesa željeli propast svega ili jednog dijela, niz drugih stvari koje možda mi još uvijek niti ne shvaćamo, znat ćemo možda kroz koju godinu, tako isto i u ovoj priči.

Smatra da trebaju svi odgovarati, a on će kao potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede i potpredsjednik HDZ-a u konačnici, inzistirati da se apsolutno svi i u svim tim aferama da se otkriju, i da se kazne na način na koji se trebaju kazniti. 'Prije svega tu mislim na DORH i na policiju. I pravo da vam kažem, sit sam više svega toga. Stvarno, umjesto da se bavimo poslom kojim se trebamo baviti, stalno moramo biti u nekakvoj defenzivi i braniti sve neke stvari koje, za koje ni ne znamo da se događaju. Takav je posao i to je nešto što očito morate uzeti u obzir, ali mislim da uz sve to smo mogli postići još bolje rezultate da nismo imali takav teret i takve utege oko noge ili vrata', dodao je ministar.


'Propadanje poljoprivrede je počelo prije 10, 15 godina'

Dvije godine mandata Vlade je iza Tolušića, smatra da je propadanje poljoprivrede počelo prije 10-15 ili više godina, i onda se kontinuirano nastavilo - novci su se davali, nekad više, nekad manje, ali se nije vodila briga o svemu tome, rezultat toga imamo ovo što imamo danas. 'Niti će ovi potezi koje vuče ova Vlada, kad govorimo o segmentu poljoprivrede, biti vidljivi odmah, ali će donijeti rezultate. Znači, sve krovne i sve bitne zakone vezane uz segment poljoprivrede donijeli smo praktički u prvoj godini mandata, ili evo sad tijekom ove godine', kazao je.

Najavio je da će do kraja 11. mjeseca više od milijardu kuna avansa, nikad veći iznos, biti isplaćen kao avans našim poljoprivrednicima, svake godine iznos poticaja je nešto veći, poticaj isplaćuju sve države članice EU-a, pa tako i Hrvatska.


'Do 2019. završavamo s raspisivanjem natječaja za EU fondove'

Tolušić je rekao da će tijekom 2019. završiti s raspisivanjem natječaja za EU fondove jer neće imati više što objaviti. 'Kada se govori o alokaciji, u 2,4 milijarde eura, raspisali smo 85% alokacije, 60% novca potencijalnog od te 2,4 milijarde eura smo ugovorili, a 26% do sada isplatili. Mi ćemo potrošiti sve novce iz programa ruralnog razvoja. Nećemo ništa vratiti u Europsku komisiju. Ja tu očekujem stvarno velike iznose, imamo tu određenu sporost kako kod nas tako i kod poljoprivrednika, puno toga smo ugovorili, još uvijek je puno toga od toga što smo ugovorili u realizaciji - farme se grade, staklenici se grade, plastenici, nabavlja se oprema, dižu se silosi, dižu se voćnjaci', kazao je.

Rekao je da će se efekti vidjeti, ne mogu se vidjeti danas. 'Doći će, za godinu - dvije. Mislim, to su realne stvari. Ali ja očekujem tu velike pomake, vjerojatno će se velika većina toga vidjeti kad prođu još ove dvije godine mandata, tko god bude bio ministar, ali meni je bitno da ja mogu i za dvije godine i za pet godina proći svojom Slavonijom ili bilo kojim drugim dijelom Hrvatske, porazgovarati s poljoprivrednicima, i da mogu vidjeti pozitivne efekte svega toga što smo radili ove četiri godine', dodao je.

Govoreći o poticajima, ministar kaže da bi se neke stvari mogle statistički vidjeti već u ovoj godini, odnosno u nekakvim mjerenjima tijekom iduće godine, ali u nekakvoj skoroj budućnosti definitivno da. 'Recimo mi ove godine smo uspjeli ispregovarati s Europskom komisijom posebne poticaje za podizanje sektora stočarstva u Hrvatskoj, znači dajemo u iduće tri godine 195 milijuna kuna, znači 65 milijuna kuna na godišnjoj razini za poticaj za uzgoj junica, koje do sad u biti nisu imale poticaj, i za kupovinu steonih junica, ali opet, mi ćemo sada kupiti dvije tisuće komada steonih junica. Pa će tu biti podmladak, i sve, pa nabavimo još dvije, pa još dvije, pa podmladak. Ali opet nemate rezultate danas. Nego ih imate kroz nekakvo vrijeme. Tako isto poticaj za uzgoj junica. Znači, stočar, kud mu je teško, još kad ima junicu i kad, junici treba barem dvije godine da bi počela davati mlijeko i da bi bila u nekakvoj fazi', pojasnio je.


'U stočarstvu se nismo pripremili za ulazak u EU'

Komentirajući je li stočarstvo u kojem je stanje najalarmantnije, Tolušić kaže kako se nismo pripremili za ulazak u EU.

'Imali smo aferu sa aflatoksinima koji su uništili sektor, imali smo na europskom tržištu strašno nisku cijenu mlijeka onda u svim tim kombinacijama, to je dokrajčilo dobar dio našeg proizvođača. Zadnje dvije godine meni je fokus prije svega na stočarstvu. Ja mislim da je stočarstvo kraljica poljoprivredne proizvodnje, veliki dodatni benefiti su u tom sektoru, i to je nešto što moramo pomoći', kazao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!