15:50 / 04.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Proširenje mjera za Baniju i olakšice za blokirane

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Aladrović najavio je proširenje obuhvata mjera za očuvanje radnih mjesta na potresom pogođenom području, a ministar Malenica olakšice za blokirane građane.
Ministar rada Josip Aladrović najavio je na sjednici Vlade proširenje obuhvata mjera za očuvanje radnih mjesta na potresom pogođenom području, a ministar pravosuđa Ivan Malenica olakšice za blokirane građane.

➡️ Plenković i Beroš o potresom pogođenim područjima
➡️ Vlada proglasila katastrofu na potresom pogođenom području
➡️ Saniranje posljedica potresa - najnovije informacije 

U Sisačko-moslavačkoj županiji je oko 11 tisuća blokiranih građana, rekao je Malenica i dodao da će po važećem Ovršnom zakonu uz proglašenje katastrofe sve donacije građanima čiji su stanovi i kuće stradali u potresu biti izuzete od ovrhe. U dogovoru s Javnobilježničkom komorom donijet će se preporuka kojom će se obustaviti donošenje rješenja o ovrsi strankama s prebivalištem ili boravištem na potresom pogođenim područjima.

Svim građanima kojima bude potrebna omogućit će se i besplatna pravna pomoć, rekao je Malenica i naveo da su u potresu značajno stradali zatvor u Sisku, kaznionica u Glini, kao i zgrade sudova.

Najavivši proširenje obuhvata mjera za očuvanje radnih mjesta na potresom pogođenom području ministar Aladrović rekao je kako će se to učiniti na način da se u mjere uključe poslodavci i radnici kojima je zbog potresa ugrožena poslovna aktivnost.  

U tu svrhu, do kraja tjedna, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održat će sjednicu te definirati kriterije koji će biti blaži od sadašnjih mjera.
Ministar ističe i da je osiguran program javnog rada za 500 osoba koji se može i povećati, a osobe će se zaposliti na otklanjanju šteta od potresa.

Rekao je i kako je ubrzan i pojednostavljen proces isplata i zaprimanja zahtjeva za priznavanje prava na jednokratnu naknadu. Sve građane u potrebi pozvao je da podnesu zahtjeve u centrima za socijalnu skrb u Petrinji, Sisku i Glini ili u drugim centrima ako su na izmještenim lokacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!