16:47 / 25.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Prosječna neto plaća za veljaču 6.128 kuna

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču isplaćena je u djelatnosti proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda.
Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 6.128 kuna, što je na mjesečnoj razini realno niže za 0,9 posto, dok je na godišnjoj razini realno više za 3,2 posto, pokazuju objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču isplaćena je u djelatnosti proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, u iznosu od 10.444 kune, dok su najnižu plaću, od 3.940 kuna, dobili zaposleni u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Prosječna mjesečna bruto plaća za veljaču iznosila je 8.274 kuna, što je realno 0,9 posto niže nego bruto za siječanj. Na godišnjoj razini, prema veljači 2017. prosječna je bruto plaća bila realno viša za 3,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za veljaču iznosila 38,54 kuna, a bruto 52,04 kune. Neto satnica bila je za 13 posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 4,1 posto. Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila viša za 12,9 posto, a na godišnjoj viša za 4,5 posto.

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na najnovije podatke DZS-a o plaćama ističu kako je nastavljen pozitivan utjecaj plaća na rast raspoloživog dohotka kućanstava, što povećanom osobnom potrošnjom pridonosi nastavku gospodarskog rasta. Ipak, od prosinca prošle godine rast neto plaće kontinuirano je niži od porasta bruto plaće zbog prestanka utjecaja poreznih promjena koje su u prošloj godini rezultirale povećanjem neto plaće, zamjećuju iz HGK.
Očekuju nastavak rasta plaća i u narednom razdoblju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!