Prosječna plaća za siječanj 7.378 kuna

18.03.2022.

12:24

Autor: HRT/Hina

Kuna, ilustracija

Kuna, ilustracija

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 7.378 kuna, što je u odnosu na siječanj lani nominalno više za 5,7 posto, a realno je ostala ista, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

U odnosu na plaću za prosinac prošle godine, prosječna neto plaća za siječanj bila je nominalno viša za 1,3 posto, a realno za jedan posto.

Medijalna neto plaća za siječanj ove godine iznosila je 6.175 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 11.569 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.856 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za siječanj ove godine iznosila 9.982 kune, pri čemu je u odnosu na siječanj lani bila nominalno viša za 6,5 posto, a realno za 0,8 posto.

U odnosu na bruto plaću za lanjski prosinac, nominalno je viša za 1,5 posto, a realno za 1,2 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za siječanj ove godine je iznosila 43,16 kuna, što je u odnosu na prosinac lani više za 10 posto, a u odnosu na siječanj 2021. više za 5,6 posto.

U siječnju ove godine bilo je prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na prosinac 2021. niže za 8,2 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu i u djelatnosti zdrav

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!