07:14 / 27.03.2018.

Autor: D.M./Hina

Prosječni bonus na Wall Streetu lani porastao za 17 posto

-

-

Foto: - / -

U proteklih osam godina prosječni bonus na Wall Streetu povećan je za 31%, dok je savezna minimalna plaća od 2009. ostala nepromijenjena na 7,25 dolara po satu.
Prosječni bonus na Wall Streetu porastao je u prošloj godini za 17 posto, na 184.220 dolara, a ukupan iznos koji su banke na taj način platile zaposlenicima dosegnuo je 31,4 milijarde dolara.

U industriji trgovanja vrijednosnim papirima lani je u New Yorku bilo zaposleno 176.900 ljudi, što je blagi pad nakon tri godine neprestanog rasta zaposlenosti u toj industriji, pokazuje izvješće glavnog financijskog dužnosnika New Yorka. Pokazuje i to da je zaposlenost u toj industriji, ključnoj komponenti gradskog gospodarstva, i dalje 6 posto manja nego prije financijske krize u 2007.

Dobit od poslovanja kompanija na New York Stock Exchange (NYSE), najvećoj svjetskoj burzi, skočila je pak lani za 42 posto, na 24,5 milijardi dolara, najvišu razinu od 2010., zahvaljujući rastu naknada od upravljanja imovinom, izdavanja vrijednosnih papira i savjetovanja u vezi sa spajanjem i preuzimanjem, navodi se u izvješću. Izvješće se temelji na podacima o poreznim prihodima i ne uključuje opcije dionicama i druge oblike različitih naknada.

Procjenjuje se da je jedno od 10 radnih mjesta u New Yorku izravno ili neizravno povezano s trgovanjem vrijednosnim papirima. U proteklih osam godina prosječni bonus na Wall Streetu povećan je za 31 posto, dok je savezna minimalna plaća od 2009. ostala nepromijenjena na 7,25 dolara po satu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!