07:03 / 23.08.2018.

Autor: HRT

Prosvjed u Uljaniku - sindikati za odlazak Uprave

Photo: Dusko Marusic/Pixsell

Photo: Dusko Marusic/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Traže isplatu plaće i regresa. U Uljaniku ustraju na smjeni Uprave, a u 3. maju nadaju se pokretanju proizvodnje.
Radnici dvaju najvećih brodogradilišta, Uljanika i Trećeg maja, nastavljaju štrajk. Traže isplatu plaće i regresa. U Uljaniku ustraju na smjeni Uprave, a u 3. maju nadaju se pokretanju proizvodnje. Punu pomoć očekuju od Vlade.

Radnici Uljanika izašli su na ulice. Kažu kako se bore, ne samo za svoja prava, već za prava svih radnika, da se dobije plaća, da se može živjeti i prehraniti vlastita obitelj. U mimohodu gradom pridružili su im se po prvi puta i svi sindikalisti. Imaju podršku sva tri sindikata - Sindikata metalaca Hrvatske, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranskog sindikata, kao i Štrajkačkog odbora. Tražili su da se građani Pule pridruže ovoj "časnoj, ponosnoj, glasnoj i dostojanstvenoj koloni". Kažu kako jedino traže svoja prava - isplatu svoje plaće. Po prvi puta sindikati u ime radnika traže da Uprava odstupi. Jutros su im uručili pismeni zatjev. Smatraju da ova Uprava više Uljanik ne može voditi. Plaća na račune radnika još nije sjela i štrajk se nastavlja.

- Vedriš: Uljanik teži slučaj od Agrokora
- Ogorčeni radnici Uljanika imaju poruku za Vladu
- Poruke iz Vlade: Kraj pomaganju brodogradnji?Radnicima se na glavnom trgu obratio gradonačelnik Boris Miletić. "Tri ključne stvari. Prva stvar koju očekujem je očuvanje brodogradnje u Puli. Druga stvar koju očekujem je da se očuva što više mjesta u brodogradnji. Ali treća, puno bitnija stvar - da Uljanik nakon programa restrukturiranja bude konkurentna tvrtka na svjetskom tržištu. Jedino tako možemo očuvati brodogradnju", rekao je.

"Očekujem da danas Vlada na svojoj sjednici donese odluku i da se iznađe rješenje za isplatu plaća za srpanj i kolovoz. No ono što ja mislim je da moramo svi skupa razmišljati kako osigurati plaću za rujan i za listopad. To jedino možemo isporukom brodova. Dakle, ono što ja očekujem je očuvanje brodogradnje u Puli, sačuvati čim više radnih mjesta, ali Uljanik sutra mora biti konkurentan i ne ovisiti o poticajima", zaključio je."Situacija je toliko teška da se to više ne može trpjeti. Jučer smo objasnili da štrajkaški odbor kao zahtjev štrajka ne može istaknuti zahtjev za ostavkom uprave, ali sindikati to mogu, i sada smo to tražili, rekao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

"Mi tražimo svoje, tražimo ono što smo zaradili, da možemo živjeti", kazao je jedan od radnika Uljanika Toni Nikolić.

U Pulu su potporu radnicima došli dati i čelnici Živog zida. "Uvijek se prodavala priča da je Uljanik jedino uspješno hrvatsko brodogradilište, prosperitetno. Međutim jasno je da je uprava godinama i godinama obmanjivala javnost. Da informacije iz izvješća koja su oni dali javnosti pa i institucijama ove države nisu bile točne. Osim nesposobnosti, tu je svakako u pozadini politička igra. Na sve tri razine. I na državnoj, na regionalnoj tj. županijskoj i na jedinicama lokalne samouprave, odnosno na gradu Puli", istaknuo je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.Naša reporterka Jasminka Kalčić razgovarala je s radnicima. Radnici i dalje prozivaju Upravu, a pojavila se i glasina da je predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda štrajkaškom odboru izjavio kako je umoran i namjerava otići, samo ne zna kada. Štrajk se nastavlja i u riječkom Brodogradilištu 3. maj. Predstavnici Štrajkaškog odbora Brodogradilišta 3. maj razgovarali su jučer s Upravom brodogradilišta, ali rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća nisu pronađena. Radnici 3. maja, kao i cijele Uljanik grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta, u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi mjesecima, jer nema novca za potreban materijal.

Sutra se nastavlja miran štrajk, a ako se ništa ne dogodi do ponedjeljka najavili su druge industrijske akcije.Gradsko vijeće Pule u rujnu o Uljaniku

Predsjednik Gradskog vijeća Pule Tiziano Sošić najavio je kako će na dnevni red iduće sjednice Gradskog vijeća u prvoj polovici rujna uvrstiti i tematsku točku o stanju u pulskom brodogradilištu Uljanik. Na sjednicu će, najavio je, biti pozvani predsjednik Vlade Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Uprave brodogradilišta, predstavnici sindikata koji djeluju u Uljaniku te predstavnici strateškog partnera.

Istaknuo je da Uljanik može i mora i nadalje imati ključnu ulogu u gradu i Hrvatskoj.

Vlada razmatra kako pomoći

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je jučer u Varaždinu da nadležni ministri i institucije razmatraju na koji se način može pomoći Uljaniku, a da to bude u skladu sa zakonom i propisima o državnim potporama, te najavio da će se nakon sjednice Vlade u četvrtak sastati s predstavnicima Uprave Uljanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!