10:03 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Prosvjedi u Iranu i hladnoća dodatno podigli cijenu nafte

Foto: ilustracija (PatrikMacek/PIXSELL)

Foto: ilustracija (PatrikMacek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Uspon cijena nafte nastavljen je nakon što je lani na londonskom tržištu porasla oko 17% i dosegnula najviše razine u dvije i pol godine.
Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvom tjednu nove godine porasle više od 1,5%, nastavljajući lanjski uzlazni trend. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,5%, na 67,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,7%, na 61,45 dolara. Uspon cijena nafte nastavljen je nakon što je lani na londonskom tržištu porasla oko 17% i dosegnula najviše razine u dvije i pol godine.

Protuvladini prosvjedi u Iranu, trećem po veličini proizvođaču unutar OPEC-a, jedan su od razloga uspona cijena nafte jer im je pridodana premija za geopolitički rizik, premda neredi dosad nisu utjecali na iransku proizvodnju niti na izvoz nafte, kažu analitičari. Dodaju kako su kratkoročnu potražnju za naftom, naročito lož uljem - potaknule i vrlo niske temperature u SAD-u.

Cijene nafte najveću potporu dobivaju od smanjene proizvodnje OPEC-a i Rusije, za 1,8 milijuna barela dnevno, još od siječnja prošle godine, a to će potrajati najmanje do kraja rujna ove godine. Potporu potražnji za nafrom pruža i snažan gospodarski rast najvećih svjetskih gospodarstava. S druge strane, značajniji uspon cijena sprječavaju procjene da će proizvodnja nafte u SAD-u nastaviti rasti i uskoro prekoračiti razinu od 10 milijuna barela dnevno. Tako bi se približila razini proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!