08:08 / 25.10.2018.

Autor: HRT

Protiv zabrane plastike oni koji od nje žive

-

-

Foto: - / -

Europski parlament donio je direktivu kojom se predlaže potpuna zabrana one jednokratne - i to do 2030. No u našoj se zemlji neki protive.
Količina plastike u okolišu mora se smanjiti. Europski parlament donio je direktivu kojom se predlaže potpuna zabrana one jednokratne - i to do 2030. Tomu se u našoj zemlji protive - oni koji od plastike žive.

Plastični tanjuri i boce, štapići za uši, vrećice, slamke... sve bi to trebalo polako nestajati s polica trgovina, izglasovao je Europski parlament.

Hrvatski su parlamentarci vodili računa i o Jadranskom moru. "Nemoguć je podatak da 3/4 otpada u moru dolazi od plastike. A još gori je podatak da bi do 2050. godine kad bismo nastavili ovim tempom, bilo bi u moru više plastike nego ribe", smatra hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.  

Protiv zabrana je Hrvatska gospodarska komora. U Hrvatskoj se plastikom bavi osam tisuća poslovnih subjekata, a već pet godina bilježe rast proizvodnje.

"Taj problem otpada ne može riješiti sama industrija plastike. Tu su uključena i komunalna poduzeća i oni koji pakiraju tu ambalažu ili koriste te proizvode od plastike", objašnjava Gordana Pehnec Pavlović iz Hrvatske gospodarske komore. 

Cilj europske industrije je reciklirati plastični otpad.

"Zabrane nisu opravdane, ali ova direktiva ima i dobru stranu. Potrošači moraju biti upozoreni što s amabalažom nakon uporabe i kako je pravilno razvrstati", objašnjavaju u Europskom udruženju proizvođača polimera Plastics Europe.

Papirnati, kartonski pa i biljni materijali trebali bi do sljedeće turističke sezone zamijeniti plastične vrećice, tanjure i slamke na otoku Zlarinu. To je pobjednička ideja pilot-projekta "Zlarin - otok bez plastike".

"Na način da s jedne strane ponudimo neke zamjenske proizvode za to, a s druge strane isto da kroz edukaciju na redukciju korištenja uopće tih proizvoda jer zaista sa proizvodima koji se mogu ponovno upotrebljavati puno toga je moguće riješiti", ističe koautorica projekta "Zlarin - otok bez plastike" Ivana Kordić

Jer godišnje se u Europi reciklira tek trećina plastike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!