Protok ruskog plina kroz Sjeverni tok 1 stabilan, kroz Yamal-Europa povećan

25.07.2022.

14:00

Autor: HRT/D.M./Hina

Plinovod

Plinovod

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek / PIXSELL

Protok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 iz Rusije u Njemačku u ponedjeljak je ostao stabilan, dok je putem plinovoda Yamal-Europe iz Njemačke u Poljsku blago povećan, pokazuju zadnji podaci operatera.

Prema podacima s web stranice Nord Stream AG, fizički je protok plina u ponedjeljak ujutro iznosio 29,28 milijuna kilovatsati (kWh/h) po satu, u odnosu na otprilike 29 milijuna kWh/h u prethodnom danu. Kroz Sjeverni tok 1, koji se prostire dnom Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, ponovno je u četvrtak nastavljen transport plina nakon 10-dnevnog prekida zbog održavanja, ali plinovod radu sa svega 40 posto kapaciteta.

Siemens Energy je u nedjelju ruskom plinskom divu Gazpromu predao dokumentaciju iz Kanade, koja omogućava transport turbine za Sjeverni tok 1, izvijestio je ruski list Kommersant. Obnovljena plinska turbina bit će instalirana u plinovod Sjeverni tok 1 kad se vrati s održavanja, a prirodni plin će tada biti isporučivan u "odgovarajućim količinama", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, no nije kazao hoće li isporuka biti povećana, istaknuvši da će trebati i drugu opremu održavati.

Protok plina na istok putem plinovoda Yamal-Europe iz Njemačke u Poljsku u ponedjeljak ujutro blago je porastao, pokazali su podaci operatera plinovoda Gascade. Izlazni protok na mjernoj točki Mallnow na njemačkoj granici iznosio je 3.068.988 kWh/h, u odnosu na razinu od oko 2.800.000 kWh/h u prethodnom danu.

Količina ruskog plina koji se transportira iz Ukrajine u Slovačku preko granične točke Velke Kapusany ostala je u ponedjeljak nepromijenjene u odnosu na dan ranije, odnosno bila je 36,8 milijuna prostornih metara (mcm) dnevno, podaci su ukrajinskog operatera.

Ruski Gazprom je objavio da je opskrba Europe plinom preko Ukrajine, na ulaznoj točki Sudzha u ponedjeljak iznosila 41,7 milijuna prostornih metara (mcm), u odnosu na 41,2 milijuna prostornih metara dan ranije. Također, objavio je da je Ukrajina odbila zahtjeve za opskrbom plina preko ulazne točke Sokhranovka.

U međuvremenu, Europska unija želi ugovoriti dodatne isporuke plina iz Nigerije, dok se taj blok priprema za mogući prekid opskrbe iz Rusije, najavili su tijekom vikenda iz Opće uprave Europske komisije za energetiku.

EU 14 posto svog uvoza ukapljenog lina podmiruje iz Nigerije, a postoji potencijal da se ta količina i više nego udvostruči. Prošle godini Nigerija je izvezla 23 milijarde prostornih metara plina u EU, no posljednjih godina taj se uvoz smanjivao. Usporedbe radi, 2018. je Unija od Nigerije kupila 36 milijardi prostornih metara LNG-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!