Proučavaju se ponude potencijalnih partnera Uljanika

26.01.2019.

07:28

Autor: T.K./T.V./HRT

default error photo
Neslužbeno se doznaje da su za Uljanik još zainteresirani Australci, Nizozemci i Pomorski institut iz Splita.
Još se ne zna koliko je ponuda pristiglo za strateško partnerstvo Uljaniku no dubinskom snimanju pristupilo je šest tvrtki. Potvrde o ponudama dolaze iz Brodosplita koji se javio u partnerstvu s talijanskom Fincantieri grupacijom te iz Pomorskog instituta iz Splita.

Nakon isteka roka za predaju ponuda potencijalnih strateških partnera konačno se raspetljava složena situacija u Uljaniku. Od jutra traju sastanci Uprave, sindikata te potencijalnih partnera koji su predali ponude. Za Uljanik i 3. maj tri ponude?
Predsjednik Uprave Emil Bulić rekao je da je procesu dubinskog snimanja poslovanja pristupilo šest tvrtki. Među ponuđačima je Brodosplit u partnerstvu s talijanskom grupacijom Fincantieri, potvrdio je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

- O detaljima u ovom trenutku ne možemo govoriti dok Uprava Uljanika i nadležne institucije Republike Hrvatske ne pregledaju ponude, pojasnio je Jurišić.

Ponudu je dao i Pomorski institut iz Splita; kapetan Ivan Knežević ističe prioritete navedene u ponudi - plaće radnicima, potom nove projekte te povećanje plaća za 30 posto.

- Donijet ćemo 300 milijuna kuna od projekta restrukturiranja jer mi imamo projekt restrukturiranja, što znači da nećemo trebati dodatna sredstva. Ta će sredstva ići u rezervu za plaće i socijalne probleme, pojašnjava Knežević. Imamo projekt za gradnju dvanaest brodova, dakle sve što je neophodno da se Uljanik vrati na svoje stare staze, dodaje Knežević.

Uljanikovi sindikati traže detalje o ponudama. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata rekao je da su sindikati dali do znanja kako žele zadržati brodogradnju bez nekretninskog biznisa.

- Broj radnika treba ostati kakav jest, po mogućnosti ga treba povećati. I ono što je nama jako bitno, ističe Cerovac, jest socijalni sporazum kojim će se s budćim strateškim partnerom ugovoriti što u budućnosti mora raditi.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić tijekom dubinskog je snimanja istaknuo kako se razmatraju sve opcije. Bitno je da oba sustava opstanu, i Uljanik u Puli i Treći maj u Rijeci, istaknuo je Bulić.

U ponedjeljak u 8 sati ujutro Uprava će ponude predstaviti ministru Darku Horvatu. Sami konkretniji detalji pristiglih ponuda trebali bi biti poznati oko 11 sati. Dan poslije, u utorak, u Zagrebu će se sastati sindikati, uprava i svi predstavnici resornih ministarstava. Dakle, tek tada bi mogli i službeno znati tko je sve dao obvezujuću ponudu za strateško partnerstvo u Uljanik grupi. Spominju se tu još neki ulagači, ali bez konkretnijih informacija.

Svi uključeni su i jučer i danas izrazili svoj optimizam i nadu u opstanak brodogradnje u Hrvatskoj. Ako se uskoro nešto ne pokrene - riječkom 3. maju prijeti stečaj što svi žele izbjeći. Dakle, vremena je malo. Iako konkretnijih informacija za sad nema, jedno je sigurno - Uljanikova je sudbina pred konačnim raspletom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!