16:08 / 12.10.2019.

Autor: Anamarija Škorić/Klara Dujmović/P.F./HRT

Provjerili smo kako se beru masline u Pirovcu, a kako u Istri

-

-

Foto: - / -

Listopadskim suncem okupan maslinik kod Pirovca, uvjeti za berbu su idealni. I u Istri se beru rane sorte maslina. Zbog dosta kiše u proljeće, ploda je manje, ali kvaliteta je više nego dobra.
Počela je berba maslina. Plodove svoga truda u zaleđu Pirovca ubiru članovi Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije. Zahvaljujući radnoj terapiji u masliniku, već 17 godina lakše se nose sa svakodnevicom.

Listopadskim suncem okupan maslinik kod Pirovca, uvjeti idealni. Biti uz maslinu beračima oboljelima od PTSP-a je lijek.

Za "za lijek" im je i ulje. Zlatnim medaljama ovječano na više od 20 natjecanja. Napore ovih branitelja prepoznalo je i Ministratsvo zdravstva. Već četiri godine sufinanciraju rad udruge kroz koju je prošlo čak 1500 branitelja.

Kako je tekla berba maslina provjerila je novinarka HRT-a Anamarija Škorić.

I u Istri se beru rane sorte maslina. Zbog specifične godine s dosta kiše u proljeće, ploda je ove godine manje, ali kvalitetom ulja maslinari su više nego zadovoljni.

U preradi i plasmanu pomoći će im i novoosnovana zadruga maslinara sjeverozapadne Istre. S njima u berbi bila je i novinarka HRT-a Klara Dujmović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!