18:22 / 09.01.2021.

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Pršut, bura i maslina

-

-

Foto: - / -

Stabla maslina kao da su izišla iz Rajskoga vrta. Ljuljuškat će se pršuti cijeli dan na buri pa onda ravno u pušnicu. Kombinacija graba i smrike pružit će im pravi dim.
Da je domaće domaće, dobro znaju i drže se toga u Polači, u Ravnim kotarima. Pršute pripremaju prema drevnoj recepturi, a kada se tomu u pravom trenutku doda i bura, svaki zalogaj dugo se pamti.

Dvadesetipet dana tlačili su se pod pizom pod pritiskom od 2,5 tone. Čvrsti stisak iscijedio je iz njih i posljednju kap tekućine, no ne i dušu.

- Duša je ostala nama, kaže Dragan Perajić Mačak iz Polače.

Kada ih se oslobodi tereta najprije trebaju uhvatiti zraka. Današnja je bura Bogom dana.

- Ova današnja Dinarska bura je njima medicina, smatra Radoslav Bobanović iz Polače.

A stabla maslina kao da su izišla iz Rajskoga vrta, ljuljuškat će se cijeli dan na buri pa onda ravno u pušnicu. Kombinacija graba i smrike pružit će im pravi dim.

- Na dimu će stajati još bar mjesec i pol dana, objašnjava Zoran Zelić iz Polače.

U pušnici ih je već 80-ak, s današnjih 20, okruglo sto komada. Nažalost, nisu na prodaju, podijelit će se prijateljima od Beča do Zagreba.

- Ode to, duga je godina, objasnio je Zoran Zelić.

Baš kao i tradicija obiteljske proizvodnje pršuta u Polači i Ravnim Kotarima.

- Kako god su teška vremena, ali stara tradicija se održala, kaže Radoslav Bobanović.

Kada se za dvije godine pršut i kuša poznata uzrečica o radijem gubitku sela, ali ne i običaja, svakim zalogajem postaje sve jasnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!